Polyesterle pamuk ayrılacak plastiğe hammadde olacak

Bilim insanları, poli-pamuk karışımı kumaşlarının geri dönüşüm sorununu çözmek için yeni yöntem geliştirdi. Pamuğun tamamen kumaştan ayrıştırıldığı yeni yöntem ile mevcut polyester yeniden işlenebilir hale gelecek. Bu yöntem sayesinde biyo-bazlı plastikler için yenilenebilir hammadde sağlanabilecek.

Tekstil sektörü, küresel karbon emisyonlarının yüzde 8’inden sorum­ludur. Sektörde kilogram başı­na havaya 2 kilogram karbondi­oksit salınır. Öte yandan UNE­CE’nin 2018 yılında paylaştığı rakamlara göre de tüm tekstil ürünlerinin yüzde 85’inin çö­pe gittiği belirtilmektedir. Bu nedenle tekstil atıklarının geri dönüşümü gezegenin geleceği açısından kritik öneme sahip­tir. Tekstil sektöründe özellik­le dönüşümü zor olan poli-pa­muk atıklarının geri dönüşümü için yeni bir çalışma gerçekleş­tiren araştırmacılar, poli-pa­muk gibi karışımlı kumaşla­rın kimyasal işlenmesinin, biyo-bazlı plastikler için yeni­lenebilir hammadde sağladığı­nı ortaya koydu.

Araştırma, Nature Commu­nications dergisinde yayın­landı. Amsterdam Üniversite­si (UvA) Endüstriyel Sürdü­rülebilir Kimya grubundaki araştırmacılar, poli-pamuk tekstil atıklarının geri dönüş­türülmesi sorununa çözüm bulduklarını duyurdu.

Geliş­tirilen çalışmada işlem; oda sıcaklığında süper konsant­re hidroklorik asit kullanıla­rak tüm pamuğun kumaştan tamamen çıkarılmasıyla baş­lıyor. Pamuk, yenilenebilir plastikler gibi biyobazlı ürün­ler için hammadde olarak kul­lanılabilen glikoza dönüştü­rüldü. Geriye kalan polyester lifler ise mevcut polyester geri dönüşüm yöntemleri kullanı­larak yeniden işlenebilir hale getirildi. Avantium şirketiyle iş birliği halinde geliştirildi­ği belirtilen bu çalışma ile po­li-pamuk tekstil atığı sorunu­nun çözülmesi amaçlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hallere gelen ürün miktarı yüzde 30 düştü

Meyve sebze halleri zor bir süreçten geçiyor. Hallere gelen...

Ziraat Odası Başkanından kuraklık uyarısı: Yeşeren tahıllarda gelişim durdu!

Siirt ve Kurtalan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, kuraklık...

Mutfaktaki Kimyacı: ‘Gıdaların nasıl değil niçin üretildiği sorulmalı’

Emel Sakınç Çağlar Bülent Şık, Mutfaktaki Kimyacı'da, sağlıksız bir gıda...

“Piyasa Dengesini Sağlayacak Hal Yasası Şart”

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Meclis Başkanı...