Bilim insanları, poli-pamuk karışımı kumaşlarının geri dönüşüm sorununu çözmek için yeni yöntem geliştirdi. Pamuğun tamamen kumaştan ayrıştırıldığı yeni yöntem ile mevcut polyester yeniden işlenebilir hale gelecek. Bu yöntem sayesinde biyo-bazlı plastikler için yenilenebilir hammadde sağlanabilecek.
Tekstil sektörü, küresel karbon emisyonlarının yüzde 8’inden sorumludur. Sektörde kilogram başına havaya 2 kilogram karbondioksit salınır. Öte yandan UNECE’nin 2018 yılında paylaştığı rakamlara göre de tüm tekstil ürünlerinin yüzde 85’inin çöpe gittiği belirtilmektedir. Bu nedenle tekstil atıklarının geri dönüşümü gezegenin geleceği açısından kritik öneme sahiptir. Tekstil sektöründe özellikle dönüşümü zor olan poli-pamuk atıklarının geri dönüşümü için yeni bir çalışma gerçekleştiren araştırmacılar, poli-pamuk gibi karışımlı kumaşların kimyasal işlenmesinin, biyo-bazlı plastikler için yenilenebilir hammadde sağladığını ortaya koydu.
Araştırma, Nature Communications dergisinde yayınlandı. Amsterdam Üniversitesi (UvA) Endüstriyel Sürdürülebilir Kimya grubundaki araştırmacılar, poli-pamuk tekstil atıklarının geri dönüştürülmesi sorununa çözüm bulduklarını duyurdu.
Geliştirilen çalışmada işlem; oda sıcaklığında süper konsantre hidroklorik asit kullanılarak tüm pamuğun kumaştan tamamen çıkarılmasıyla başlıyor. Pamuk, yenilenebilir plastikler gibi biyobazlı ürünler için hammadde olarak kullanılabilen glikoza dönüştürüldü. Geriye kalan polyester lifler ise mevcut polyester geri dönüşüm yöntemleri kullanılarak yeniden işlenebilir hale getirildi. Avantium şirketiyle iş birliği halinde geliştirildiği belirtilen bu çalışma ile poli-pamuk tekstil atığı sorununun çözülmesi amaçlanıyor.