Patatesi, soğanı yurt dışından alıyoruz!

Yerli tarım politikasının çökmesi, Türkiye’yi en temel gıda ürünlerinde bile ithalatçı yaptı. 4 ayda 4.1 milyar dolarlık tarım ithalatı yapan Türkiye, patatesi, soğanı yurt dışından alıyor.

Rahatlıkla Türkiye’de yetiştirilebilen tarım ürünlerinin ithalatı tam gaz devam ediyor. CHP Edirne eski Milletvekili ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerinden yol çıkarak yılın ilk 4 ayında  tarım ürünleri ithalatındaki artışa dikkat çekti.

Okan Gaytancıoğlu

Veriler, kırmızı mercimek, barbunya, bezelye, nohut, badem, fındık, karpuz, patates, soğan ve zeytinin bile artık ithal edildiğini gösterdi. İlk 4 ayda tarımda ithalat için 4.1 milyar dolarlık ödeme yapıldı. Geçen yılın tamamında Türkiye’nin tarım ürünleri ithalatı 14 milyar dolar düzeyinde kalmıştı. İlk 4 ayın verileri Türkiye’nin ithalatının geçen yılı da sollayacağını gösteriyor.

‘ARPA SATIP BORÇ ÖDÜYORDUK’

Gaytancıoğlu, “İlginç olanı ithal edilen bu ürünler bir zamanlar bizim topraklarımızda rahatlıkla verimli bir şekilde yetiştirilebilen ürünler. İthalatın temel nedeni, nitelikli bir tarım politikası uygulanmaması ve üreticinin yeterince desteklenmemesinden kaynaklanıyor. İthalatın artık sürekli hale gelmesi, dövizin artması, gıda enflasyonunu bir türlü düşüremeyen bir ülke olmanıza neden oluyor” dedi. “Çok değil daha 80’li yıllarda domates, biber satarak Ereğli Demir Çelik tesislerini yapmakla övünürdük. Buğday satarak, arpa satarak dış borcumuzu öderdik. 90’lı yıllara geldiğimizde canlı hayvan ihraç ederek Ortadoğu’yu biz besliyoruz derdik” ifadelerini kullanan Gaytancıoğlu, özellikle 2007’de devreye giren tarım kanunun çiftçiler için tam bir yıkıma neden olduğunu
dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...