Pamuk üreticileri ithalata karşı koruma kalkanı istedi

Türkiye pamuk üretiminde yüzde 40’lık payıyla en büyük üretim merkezi olan Şanlıurfa’da yeni hasat sezonunda 1 milyon ton rekolte hedeflenirken açıklanan 18,5 TL’lik yeni alım çiftçiyi memnun etmedi. Üreticinin mağdur olmaması için pamuk ve pamuk ürünleri ithalatını zorlaştıracak adımlar bekleniyor.

Dünya pamuk alanlarının %1,6’sına sahip olan ve dünya pamuk üretiminin %3,3’ünü gerçekleştiren Türkiye’de beyaz altının hasadı başladı. İlk hasat Adana ve Hatay’da gerçekleştirilirken Türkiye üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Şanlıurfa’da da hasat çalışmalarına bazı bölgelerde start verildi. 2022 yılında 5,5 milyon dekar arazi üzerinde gerçekleşen 2,75 milyon ton kütlü pamuk üretimi ve 860 bin ton lif pamuk üretiminin iklimsel koşullardan kaynaklı olarak bu yıl daha da düşmesi bekleniyor. Üretim alanlarının 500 bin dekar daraldığı Şanlıurfa’da ise 2 milyon dekar arazi üzerinde 1 milyon ton kütlü pamuk, 400 bin ton da lif üretimi gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Kentteki depolarda yaklaşık 150 bin ton işlenmiş preseli pamuk stokunun olması ve tekstil sektöründeki küresel resesyonun devam etmesi nedeniyle fiyatlardaki düşüşün süreceği öngörülüyor. Tekstil sanayicileri ve yerli üreticilerin korunması için pamuk ve pamuk ürünlerine yönelik ithalatı zorlaştıracak tedbirler alınmasını bekliyor.

Çiftçiyi pamuktan uzaklaştıracak

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, Çukobirlik’in tarafından 42 randıman kütlü pamuk kilogram alım fiyatını 18,5 TL olarak belirlemesinin ardından çiftçinin pamuk üretiminden uzaklaşma riskinin arttığına dikkat çekti. Yılmaz, “2023 yılı kütlü pamuk kilogram maliyetini yaptığımız analizlere göre 23,02 TL. Üretim maliyetlerinin bir yılda yüzde 200-300 bandında artış gösterdi. Pamuk üretici satış fiyatının en az 32,22 TL’nin altında olmaması gerekiyor. Çukobirlik bu zorlu şartlarda çiftçinin yanında durmadı. Bu yıl açıklanan fiyat, girdilerdeki ciddi artışlara rağmen geçen senenin de altında kaldı” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...