Pamuk hasadına sayılı günler kaldı! Üretici pamuğa en az 25 lira taban fiyat bekliyor!

Pamuk hasat zamanı yaklaştıkça üreticiyi, mısıra verilen düşük taban fiyatı endişelendirmeye başladı. ‘Pamuğa da düşük fiyat verilirse seneye kimse ekmez’ diyorlar. Aydınlık gazetesinden Ercan Dolapçı, Aydın Söke, Adana ve Şanlıurfa Ziraat Odaları Başkanlarıyla pamuktaki beklentiyi konuştu.

Mısıra kiloda verilen 30 kuruşluk taban fiyatı artışı, pamukçuyu kara kara düşündürmeye başladı. Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezleri Aydın, Adana ve Şanlıurfa’da eylül ayının ortasında başlayacak olan pamuk hasadı öncesi üretici pamuğa en az 25 lira taban fiyatı verilmesini istiyor. 30 lira olan beklentinin 25 liraya çekilmiş olması, mısıra verilen düşük taban fiyatının yarattığı havadan kaynaklandığı belirtildi.

FİYAT GÜNCELLENSİN

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, açıklanan mısır taban fiyatının, çiftçiyi zora soktuğunu belirterek, “Biz fiyatı kiloda 9 ila 10 lira bekliyorduk. Çok düşük bir fiyat söylendi. Üretici girdi maliyetleri karşısında ezilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın fiyatıyla aynı düzeyde. Devlet mısıra 6 lira fiyat verdi ama tüccar 5,5 liradan alım yapıyor. Onların verdiği fiyat geçen yıla göre çok düşük. Devlet düşük verince onlar da düşük alıyor. Mazot, gübre ve ilacın fiyatı yüzde 100-150 arttı. Maliyetler aynı değil. Açıklanan fiyatın güncellenmesini istiyoruz. Üreticimiz bu noktada mağdur edilmemesi gerekiyor ki gelecek yıl da üretim yapsın.” değerlendirmesinde bulundu.

HİÇ OLMAZSA PRİMLE KAZANSIN

Pamuk hasat zamanının da yaklaştığını belirten Tanyeri, “Söke’de bu yıl yaklaşık 330 bin dekar alana pamuk ekildi. Pamuğun gelişimi iyi. Mısıra verilen düşük taban fiyatı pamukçuyu da kara kara düşündürmeye başladı. Pamukta da böyle olacak gibi görülüyor. Pamukta kiloda maliyet 24,6 lira. Bunun üzerine yüzde 30 eklenmeli ki çiftçi para kazansın. Bu yıl taban fiyatın 25 lira olacağı gözüküyor. Tabi buna devletin verdiği prim de eklenecek. Kiloda prim 1,6 lira. Primin en az 5 liraya çıkarılmasını bekliyoruz. Hiç olmazsa primle üretici para kazansın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...