Özge Güneş: Aşırı yağışlar lütuf değil felaket

0
330

Geçen hafta afet bölgesini vuran aşırı yağışlar iktidarın felaket üreten betona dayalı, rantçı kır ve kent politikalarının son bulması aciliyetini hatırlatan yeni acılar ortaya çıkardı. Hastaneler, alt geçitler, kavşaklar, çadır kentler, kültürel miraslar, tarım arazileri, yaşam ve geçim kaynakları, her yer sular altında kaldı. İktidar bürokratları insanı çileden çıkaran o bilindik argümana sarıldı. Yağışın baş edilemeyecek boyutta beklenmedik bir şiddeti olduğunu söylemine sarıldı. Halbuki ülkenin her yerini saran kuraklık gibi şiddetli ve aşırı yağışlar da bekleniyordu.

Artık iklimin bir normali olmadığı ve bunun sonuçları olacağı uzun yıllardır biliniyor. Hava durumlarının aniden değişebileceği, yağışların şiddetlenip sıcaklıkların artabileceği gibi kriz yaratan iklimsel koşullar bilinmekle de kalmıyor ülkenin farklı yerlerinde gerçekleşiyor, kendini hatırlatıyordu. Örneğin Artvin’de… artan yağışların bölgede hayatı nasıl felç ettiğine ve yaşamı nasıl riske attığına tanıklık edeli henüz birkaç hafta oldu.

Bunlar bilindiği ve beklendiği gibi bu duruma karşı risk azaltımının nasıl olabileceği, aşırı yağış kaynaklı oluşan sel ve heyelan gibi durumlarda yurttaşların hayatını tehdit eden koşulların nasıl bertaraf edilebileceğine dair bilgi birikim ve yöntemler de biliniyordu. Ama uygulanmıyor, karlı olmadığı için tercih edilmiyor. Böylece iklime, ihtiyaçlara, bilgi ve birikimlere kulak tıkanarak yapılan ülkenin her yerinde geçmişimize, geleceğimize, canımıza kast eder hale getiriliyor. Yaratılan bu felaket karşısında iktidar bürokratları sorumluluğu üzerlerinden atmakla da kalmıyorlar.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi gibi talihsiz açıklamalara imza atanlar da çıkıyor. Haber Türk’te yaptığı “Depremzede çiftçilere yapılan ödemeler” başlıklı bir sunuşla, afet bölgesindeki çiftçilere mazot, gübre, yem bitkileri üretimi, yem, hayvancılık ve su ürünlerine yönelik olarak verilen 5 milyar liralık destek ile övünüyordu Kirişçi. Bu sırada Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre bu dönemde müteahhitlere 14 milyar 256 milyon lira aktarıldığını da hatırlayalım… Kirişçi 5 milyarlık ve yetersiz olduğu ortada olan bu destekle övünürken selle ilgili olarak “Kuraklık riski vardı, bir taraftan 15 canımız aldı ama diğer taraftan toprak suya kavuştu” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz