Osmanlı gemilerinin yelkenlerinin yapımında kullanılıyordu; AB’nin ‘Korumalı Mahreç’ini alan ilk pamuk Aydın Söke’den…

1830’lu yıllarda Osmanlı gemilerinin yelkenleri Söke pamuğundan üretilen ipliklerle dokunuyordu.

‘Söke pamuğu’ adı, kısa bir süre önce Avrupa Birliği (AB) tarafından ‘Korumalı Mahreç’ adı (PGI) statüsü verilen bir pamuk türünü ifade ediyor. Söke pamuğu AB’den bu önemli takdiri alan AB’nin ve Türkiye’nin ilk pamuğu oldu. Aydın inciri, Aydın kestanesi ve Aydın Memecik zeytinyağından sonra ise Aydın ilinin üçüncü ürünü oldu

AB’nin ‘Korumalı Mahreç’ tescili,  ‘Söke pamuğu’ adının korunmasını destekliyor ve ürünün bölgesine ve geleneksel yetiştirme yöntemlerine bağlı özel niteliklerini tanıyor. Bu tescil aynı zamanda yerel üreticiler için ürünün ekonomik değerini artırmayı amaçlıyor.

Söke pamuğu parlak bir görünüme ve uzun liflere sahiptir

Söke pamuğunun özellikleri nedir?

Aydın ilinin Söke ilçesinde yetiştirilen Söke pamuğu, parlak bir görünüme ve uzun liflere sahip. Bu pamuktan üretilen iplik ince ve sağlam yapısıyla tanınıyor. Pamuğun renk gibi kalite parametrelerinde çeşidin genetik yapısından çok çevre koşulları ve yetiştirme teknikleri belirleyici oluyor. Söke pamuğunun kalitesi Söke ilçesinin toprak yapısı ve mikro iklimiyle yakından ilişkili.

Söke ilçesinde pamuk üretimi köklü bir geleneğe sahip. İlçede 1700 yılından bu yana pamuk yetiştiriliyor. Öyle ki 1830’lu yıllarda Osmanlı gemilerinin yelkenleri Söke pamuğundan üretilen ipliklerle dokunuyordu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Thomas Ossowski, “Pamuk için ilk PGI tescilinin Türkiye’den bir ürüne verilmiş olması büyük bir onur. AB tarafından tanınmak, bu pamukta olduğu gibi ürünlerin prestijini artırmada çok önemli bir rol oynuyor. PGI logosu ile Söke pamuğu üreticiler daha fazla pazar olanaklarına ve dolayısıyla daha fazla ekonomik güce sahip olacaklar. PGI logosu bu pamuğun sahtecilikten korunmasına yardımcı olacak ve tüketiciler logoyu gördüklerinde gerçek Söke pamuğunu aldıklarını anlayacaklar” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

2B düzenlemesinden kimler yararlanacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, orman vasfını yitirmiş...

Özge Güneş: Yedi yıl önce de soğanı taneyle alıyorduk

Bundan yedi yıl önce BirGün’de yayımlanan ilk yazımda, tarım-gıda...

Rusya’nın yeni mahsul buğday ihracat fiyatı düştü

Yeni sezonun yaklaşması ve eski mahsul buğday ticaretinin çok...

Bakanlık, Ceyhan Nehri’ni Kirleten 5’i Büyükşehir Belediyesi’ne Ait 11 Tesise Ceza Uyguladı

https://youtu.be/c0Y7imRIFYQ?feature=shared Çiftçi ceza değil çözüm bekliyor Su iştiğimiz nehirden abdesalamaz hale...