AKP, İstanbul’un nefes almasını sağlayan ormanların başta olmak üzere, yapılaşma izni alınamayan özel ormanların imara açılması için bir yasa teklifi sundu.
İktidar, seçimi kazanmak için milyonlarca kişinin devlet borcunu ödemesine izin vermek için ‘asla olmaz‘ dediği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini çıkardı. Şimdi ise, özellikle İstanbul’da bulunan ormanların imara açılması için TBMM’ye yasa teklifi verdi.
AKP milletvekillerinin TBMM‘de hızla kabul edilen teklifinin yasalaşması halinde, İstanbul‘un Polonezköy, Sarıyer ve Beykoz ormanları gibi özel statüdeki ormanların imara açılmasına izin verilmeyecek. Yasa teklifiyle, ormanda kesilecek ağaçların damgalanması için ilk kez özel şirketlere yetki verilecek. Ayrıca, ormandan izin verilen yüzde 10 üzerinde ağaç çıkarılmasına da ücret alınarak göz yumulacak.
BÖL-PARÇALA YÖNTEMİ
Yasa teklifiyle, özel statüdeki ormanlar ‘böl parçala’ yöntemiyle imara ve betonlaşmaya açılacak. Osmanlı döneminden bu yana miras ve satış yoluyla sahipliği değişen ancak devlet ormanları gibi koruma altında bulunan özel ormanlar, düzenlemeye göre 3 hektarın altına düşürülerek orman alanı dışına çıkarılacak. Mevcut yasaya göre, bu ormanlar bir bütün olarak kabul edildiğinden dolayı imar izni verilmiyor. Ancak, Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen ‘böl parçala’ yöntemiyle örneğin 30 hektarlık ormanlar 11’e bölünecek ve 3 hektarın altına düşürülecek.
AVM, REZİDANS, KONUT
İstanbul‘un nefes alanları olan ormanların yanı sıra ülke genelinde 15 bin kişinin elinde bulunan 25 bin 400 hektarlık orman alanlarının üzerine AVM‘ler, rezidanslar, konutlar ve iş merkezleri inşa edilecek.
Damgayı da özelleştiriyorlar
İstanbul Üniversitesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Doğan Kantarcı, yasa teklifiyle orman talanının yanı sıra yanan ormanların imara açılması, ormandan yüzde 10 fazla adı altında kaçak ağaç çıkarılması ve kesilecek ağaçların damgalanma işinin özelleştirilmesi gibi dizi Anayasa’ya aykırı değişiklik öngörüldüğünü söyledi. Prof. Kantarcı, yanan ormanların 2B adı altında imara açılacağı uyarısında bulunurken kesilecek ağaçların damgalanma işinin özel şirketlere verilemeyeceğine dikkat çekti.