Orman ekosistemleri gıda güvenliğinin destekçisi!

BM tarafından bu yılın teması “Ormanlar ve Gıda” olarak belirlenen Uluslararası Ormancılık Günü etkinliğinde, orman ekosistemlerinin gıda güvenliği ve beslenmeye olan katkılarına dikkat çekildi.

Uluslararası Ormancılık Günü kapsamında, orman gıdalarına dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlenen “Sürdürülebilir Gelecek İçin Orman Gıdaları” temalı etkinlik, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ve Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in katılımıyla gerçekleşti.

BM tarafından belirlenen “Ormanlar ve Gıda” teması doğrultusunda, ormanların sürdürülebilir gıda üretimindeki rolü ve doğal gıda kaynakları olarak öneminin ön plana çıkarıldığı panelde ayrıca, özel sektörün sürdürülebilir orman yönetimine, ormana dayalı ürünlere ve sorumlu kaynak kullanımına katkıları vurgulanarak, akademinin araştırma ve yenilik konularındaki rolü ele alındı.​

Sürdürülebilir Gelecek için Orman Gıdaları

Etkinliğin açılışında konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, ormanların sadece ağaç ve odundan ibaret görülemeyeceğini; gıda, beslenme ve insan refahı için de önem arz ettiğinin altını çizdi. Selışık, “Ormanlar, yemişlerden meyvelere, mantarlardan bala kadar zengin bir besin çeşitliliği sunuyor. Ayrıca bu gıdalar, küçük çiftçiler ve orman köylüleri için önemli bir gelir kaynağı sağlıyor ve küresel biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunuyor” dedi.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de, ormanların sadece biyolojik çeşitliliği, ekosistem ve gıdanın sağlığını korumakla kalmadığı, aynı zamanda insan sağlığı, kültürel miras ve sürdürülebilir kalkınma açısından da büyük bir değere sahip olduğunu söyledi. Karacabey, “Ormanların toprağı koruması, erozyonu azaltması ve temiz su kaynakları için adeta bir süzgeç görevi görmesi, onları yalnızca gıdanın sürdürülebilirliği değil, aynı zamanda tarım arazilerinin korunması açısından da vazgeçilmez kılmaktadır. Bu yönleriyle ormanlar, hem ekosistemin devamlılığı hem de tarımın geleceği için büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

Orman ekosistemleri gıda güvenliğinin destekçisi!

“Ormanlar ve gıda güvenliği, geleceğimizin teminatı”

Etkinliğin son açılış konuşmasını yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat ise ormanların yalnızca temiz hava sağlamakla kalmadığını; aynı zamanda toprakları ve su kaynaklarını koruyarak yeryüzündeki yaşam döngüsünün sürdürülebilirliğine katkı sunduğunu vurguladı. Ormanlardan elde edilen meyveler, yemişler, şifalı bitkiler ve bal gibi ürünlerin toplumların hem ekonomik hem de beslenme ihtiyaçlarına cevap verdiğini belirten Polat, bu doğal mirasın korunmasının ise her geçen gün daha da zorlaştığına dikkat çekerek, bu mirasın korunması konusunda yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Polat, şunları söyledi:

“Ormanlar ve gıda güvenliği, geleceğimizin teminatıdır. Bu iki kritik konu, birbirinden ayrı düşünülemez. Ormanlar, dünya nüfusunun ihtiyaç duyduğu gıda üretimini destekleyen ve çevremizi koruyan en önemli doğal varlıklarımızdır. Onları korumak, sadece gelecek nesillere bırakacağımız bir miras değil, aynı zamanda bugün yaşayan tüm insanların refahını güvence altına almanın yollarından biridir.​”

Orman ekosistemleri gıda güvenliğinin destekçisi!

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat ve FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, FAO’nun ormancılık çalışmaları kapsamında yürütülen Türkiye’nin Kaz Dağları Bölgesinde Biyoçeşitliliğin Korunması ve Orman Peyzajlarının Sürdürülebilir Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi” ve FAO-Türkiye Ormancılık Ortaklık Programı’na ait stantları ziyaret etti.

Ormanların gıda sistemlerine etkisi

Açılış konuşmalarının ardından, FAO Ormancılık Bölümünden Ormancılık Sorumlusu Sooyeon Laura Jin, “Küresel Perspektiften Ormanlar, Gıda Güvenliği ve Beslenme” başlıklı sunumuyla, ormanların dünya genelindeki gıda sistemleri üzerindeki etkisini ele aldı.

 

Orman ekosistemleri gıda güvenliğinin destekçisi!

Etkinlik kapsamında FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi (FAO-SEC) Ormancılık Sorumlusu Ekrem Yazıcı’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, farklı ülke ve kurumlardan gelen uzmanlar bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Jie Chen, Çin’de yürütülen iyi uygulamaları ve sürdürülebilir orman gıda sistemlerindeki başarı örneklerini paylaştı. Özel sektör temsilcisi Çağrı Eşmekaya orman gıdalarının sürdürülebilir üretiminde özel sektörün rolüne değinirken, Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, ormanlarda yetişen tıbbi bitkilerin eczacılık alanındaki önemini vurguladı. Orman Genel Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanı Özgür Balcı ise, Türkiye’nin orman gıdası üretimi konusundaki deneyimlerini ve sürdürülebilir orman yönetimi yaklaşımlarını paylaştı. Son olarak, FAO Kıdemli Ormancılık Danışmanı Erdoğan Ertürk, FAO’nun gıda güvenliği ve ekosistem hizmetlerine odaklanan proje yaklaşımlarını tanıttı.

Soru-cevap oturumunun ardından etkinlik, kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

www.gidahatti.com/haber/24424528/orman-ekosistemleri-gida-guvenliginin-destekcisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ENAG mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Mart 2025'e ilişkin enflasyon verilerini...

Özgür Özel, yeni boykot sitesini duyurdu:

https://boykotyap.org Boykot listesinin yayımlandığı ikinci sitenin de mahkeme kararıyla engellenmesinin...

Tarımda iklim hasarı büyük! Ali Ekber Yıldırım

İklime bağlı ani hava değişikliklerinin tarımsal üretime olumsuz etkileri...

Mart ayının zam şampiyonu belli oldu: O ürünün fiyatı uçtu!

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre mart ayında gıda fiyatlarında...