Orhan Sarıbal: Tarım Bakanı da ‘tarım kayyumu’dur

Hububat alım fiyatlarının maliyeti karşılamadığını söyleyen CHP’li Orhan Sarıbal, “Hani belediyelere kayyum atıyorlar, biliyoruz. Ama farkındayız Tarım Bakanı da tarım kayyumu” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, hükümetin tarım politikalarını ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat alım fiyatlarını değerlendirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenleyen Orhan Sarıbal, “Bu yıl buğday hasadı 15 gün erken başladı. İlk hasat 1 Mayıs itibariyle Adana’da yapıldı. Çiftçilerimize bereketli ve bol kazançlı bir hasat dönemi diliyorum. Ancak iktidarın emek karşıtı politikaları
nedeniyle bunun mümkün olamayacağı şimdiden anlaşılmıştır” diye konuştu.

TMO’nun açıkladığı fiyatların maliyeti karşılamadığını belirten Sarıbal, “Defalarca anlattık. Kurdun, kuşun, fırtınanın rüzgarın duyduğunu bu iktidar duymadı. Aslında duydu bilerek ve isteyerek ülke tarımını çökertmeye çalışmaktadır. Bunun için de bilinçli bir çaba sarf etmektedir. Buğday Türkiye için çok önemli, bizim için temel bir gıda. Bir zamanlar hükümet yetkilileri şunu söylemişlerdi: ‘Milli güvenlik kadar önemli’. Ne yazık ki, bunu söyleyen iktidar buğdayda bizi yabancı ülkeler ve şirketlere teslim etmiştir. TMO buğday alım fiyatlarını açıkladı ve yeni bir kriz, yeni bir darbe meselesini gördük. Hani belediyelere kayyum atıyorlar, biliyoruz. Ama farkındayız Tarım Bakanı da ‘tarım kayyumu’, Mehmet Şimşek de ‘ekonomi kayyumu’. Kayyum darbesiyle karşı karşıyayız” dedi.

‘TÜRKİYE, 2023 YILINDA DÜNYADA EN ÇOK BUĞDAY İTHAL EDEN ÜLKE HALİNE GELDİ’

“Ülkemiz, gen merkezi olduğu buğdayda büyük bir çeşitlilik ve zenginliğe sahiptir. Ancak buğday üretiminin yüzde 78’i kuru tarım alanlarında yapılmakta olup; verim dünya ortalamasının altında kalmaktadır” diyen Sarıbal, şunları söyledi:

“Son 30 yılda buğday ekim alanları yüzde 30 oranında azalmıştır. Bu dönemde nüfus yüzde 50 oranında artmasına rağmen buğday üretimi 20 milyon ton civarında sabitlenmiş, Türkiye ürettiğinin yarısından fazla buğday ithal eder hale gelmiştir. 2022 yılında 8,9 milyon ton olan buğday ithalatı, 2023 yılında 11,9 milyon tona yükselmiştir. İthalata ödenen 3,5 milyar dolar karşılığı 79 milyar TL’dir. Oysa tarımsal destekleme için bütçeden ayrılan kaynak 63,3 milyar TL’dir. Bu nedenle çiftçilerin bankalara kredi borcu Nisan 2024 itibarıyla bir önceki yıla yüzde 60 artarak 670 milyar TL’ye ulaşmıştır. Türkiye, 2023 yılında dünyada en çok buğday ithal eden ülke haline gelmiştir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...