Necla Dalan: Deprem yüzünden bunalan Adanalı esnaf lezzet festivaliyle nefes aldı

Uluslararası Adana Lezzet Festivali’ne 923 bin kişi katıldı. Adana’da festival süresince 600 bin şiş kebap ve ciğer ile 500 bin şişe şalgam tüketildi.

Adana, Türkiye’nin en önemli lezzet duraklarından… Adını verdiği kebabı, şalgamı, şırdanı gibi birçok farklı lezzetiyle ünü Türkiye sınırlarını aşan Adana, dünya çapında bir gastronomi merkezi olma yolunda ilerliyor. Adana Lezzet Festivali, yedi yıldır bu yolculuğa katkı sağlayan en önemli etkinliklerden biri… Geçen hafta Adana Lezzet Festivali’nin yedincisine katılma fırsatı buldum. 6 Ekim’de Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ile Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın konuşmalarıyla açılan Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde her biri gastronomi alanında başarılara imza atmış, çalışmalarıyla fark yaratmış, mutfak konusunda kanaat liderleri olarak anılan isimler bir araya geldi. Ömür Akkor, Hazer Amani, Ali Ronay, Umut Karakuş, Türev Uludağ, Tolga Atalay, Aylin Yazıcıoğlu, Yoldaş Sönmez, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya ve Arda Türkmen gibi Türkiye’nin tanınmış şefleri festivalin en ilgi gören isimleri arasındaydı. Festival nedeniyle Adana’daki bütün oteller dolunca bazı ziyaretçiler konaklamaları amacıyla çevre illerdeki otellere yönlendirildi. Adana ili adeta açık bir mutfağa dönüştü festival boyunca… Etkinlik alanının üzerinde üç gün boyunca pişen kebapların dumanı tüttü durdu…

Oteller doldu, ek uçak seferleri kondu

Bu arada festivalle ilgili birkaç rakam da vermek isterim. Lezzet Festivali’ne 923 bin kişi katıldı. Adana’da festival süresince 600 bin şiş kebap ve ciğer ile 500 bin şişe şalgam tüketildi. Festivalin en önemli katkısı ise esnaf tarafında gözlendi. Zira 6 Şubat’ta meydana gelen ve Adana’yı da etkileyen depremin ardından işleri azalan esnaf, festival sayesinde derin bir nefes aldı.

Festival için en çok uğraşan ve yorulan isimlerden biri Ebru Köktürk Koralı oldu. Festival kapsamında düzenlenen panellerin, içeriklerin ve konuşmacıların belirlenmesinde imzası olan isimlerin başında geldi. TURYİD’de Yönetim Kurulu Üyesi, İstanbul Ticaret Odası’nda 17’nci komite olan Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi’nin de Başkan olan Ebru Köktürk Koralı ile festivali konuştuk. Festivalin beklentilerinin de üzerinde bir başarı yakaladıklarını anlatan Koralı, “Adana zaten marka bir şehir. Festivale büyük ilgi oldu. Ek uçak seferleri kondu. Oteller doldu taştı. En önemlisi depremden sonra halk için, esnaf için çok büyük bir moral oldu” dedi.

Festivalin kent ekonomisine büyük katkı sağladığına da dikkat çeken Koralı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün restoranlar iyi iş yaptı. Festival boyunca fiyatlar daha çok insan yararlanabilsin diye makul tutuldu. Aslında festival bir de sezon açılışı. Adana’nın turizmine ufuk açıyor aynı zamanda. Tarımdan turizme her konuyu konuşma fırsatı bulduk. Çevre illerden katılım çok yüksek oluyor. Konferanslar dışında lezzet sahnesinde şef sunumları oldu. Adana’nın ünlü ürünlerini kullanarak sunumlar yaptı şefler.”

Hatay’ı özel olarak konuştuklarını da dile getiren Koralı, “Deprem sonrası Hatay’ın toparlanması, daha iyi bir tarım ve gelecek için neler yapılması gerektiği, moralsizliğin nasıl aşılacağına ilişkin konular elen alındı. Şıhıl Mahşi diye dolmaların şahı anlamına gelen özel bir şef sunumu yapıldı. Aynı şekilde Gaziantep için benzer bir etkinlik yapıldı” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...