Pek çoğumuz, muzu soyarken ortaya çıkan bu garip lif benzeri kısımları sıyırıp atarız, ancak onların tadını çıkarmanız için birkaç çok güçlü neden var. Floem demetleri olarak bilinen bu lifli parçalar yenilebilir ve şaşırtıcı derecede besleyicidir.
Hafif radyoaktif bir besin olmasına karşın, muzun faydaları saymakla bitmez. Uzmanlara göre, bir orta boy muz 100’ün biraz altında kalorinin yanı sıra lif, potasyum, B6, C vitamini, magnezyum ve manganez gibi temel besin maddelerinin yanı sıra çeşitli antioksidanlar içerir.
Floem demetleri de farklı değildir.
Floem esasen bir bitkinin iç tesisatıdır ve fotosentezden elde edilen şeker ile diğer besleyici ürünleri pompalamak için tüp görevi görür. Bu tüplerin, bu önemli görevi yerine getirmeleri için özellikle sağlam olmaları gerekir, bu nedenle muzun geri kalanına kıyasla daha karmaşık lif türlerinden oluşurlar.
Floemler çok lezzetli olmasalar da rahatsız edici bir tada sahip değildir. Muzların olgunlaşmasında önemli bir yere sahiptirler. Aynı zamanda birçok vitamin içerirler. Aslında çöpe attığımız şey sadece muzun büyümesine yardımcı olan ipçikler değil, birer sağlık kaynaklarıdır.
BerkleyRD’nin Baş Bilim Sorumlusu Nicholas D. Gillitt, Ocak 2023’te Huffington Post‘a verdiği demeçte şu ifadeleri kullanmıştı:
“Floem demetlerini özel olarak test etmemiş olsak da, besin değerlerinde bir fark olması muhtemeldir. Belirli bir işi yapmak üzere tasarlandıklarından ve muhtemelen bu işi destekleyen tanımlanmış bir yapıya sahip olduklarından, normal yenilebilir muz etinden farklı bir bileşik profiline sahip olmaları beklenir.”