Geçen yıl hava şartlarının iyi gitmesi neticesinde tüm narenciye çeşitlerinde olduğu gibi limon üretimi de rekor seviyedeydi. Diğer rakip ülkelerdeki rekoltenin de yüksek olması sonucu ihracat fiyatlarının düşmesi, fazla üretilen limonun dalda kalmasına sebep olmuş ve limon üreticisi sezonu zararla kapatmıştı. Bu yıl limon rekoltesinin; toplam üretimin %80’inin gerçekleştiği Adana ve Mersin’de, geçen yıla göre daha düşük olacağı beklenmektedir. Ancak yurtiçi tüketim ve ihracat için yeterli limon üretimi vardır ve hasat tahminen Ağustos ortasında başlayacaktır.
Şu anda yatak limon olarak tabir edilen ve depolarda 10 ay boyunca masraf edilerek saklanan limonları tüketmekteyiz. Ancak yatak limonların hasat edildiği geçen yılki dönemde havaların sıcak gitmesi ve depo şartlarındaki olumsuz bazı koşullar sebebiyle bu yıl limonda aşırı fire oranlarıyla karşılaşılmış ve limon arzında düşüşler yaşanmıştır. Bu nedenle de Kurban Bayramı’ndan sonra piyasada limon fiyatlarında bir yükseliş gözlenmiştir. Bu yükseliş limon hasat edildiği andan itibaren dengeye girecek ve yeni turfanda limonla fiyatlar makul seviyelere gelecektir.
Bu yıl çiftçimizin artan üretim maliyeti ve geçen yılla karşılaştırıldığında düşük rekolte beklentisi hesaba katılırsa geçen yılki fiyatların üzerinde, çiftçimizi zarar ettirmeyecek seviyedeki fiyatlarla limonun piyasada olacağını da beklemekteyiz. Bu nedenle tüketicilerden ve konuyu gündeme getiren medyadan isteğimiz; çiftçinin alınteri ve emeği olan yeni sezondaki limon fiyatlarını etkilememesi için biraz daha sabırlı olunması ve üretimin sürekliliği için limon çiftçimizi desteklemelerini rica ediyoruz.
Saygılarımızla,
Mutlu Doğru
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı