Mine Ataman: Tasarruf edelim derken Türk tarımının güçlü kasları erimesin

İstanbul Sanayi Odası Satın Alma Yöneticile­ri Endeksi Eylül 2024 dönemi sonuçlarına göre; son dört yılın en düşük siparişi alındı.

Ma­yıs 2020’den bu yana en yüksek üretim ve istih­dam daralması yaşanırken, girdi ve nihai ürün stokları, satın almalar da azalıyor. Traktör gibi pek çok üründe üretim düşerken, yüzlerce teda­rikçi atıl kapasite çalışıyor. Personel çıkarmala­rı başladı, AR-GE’ler rafa. İlmek ilmek örülen pazarlarda kan kaybediyoruz.

Bu müessesede tasarruf var “düşünmüyoruz”

Kurumlarda rutin işler devam ederken iş geliş­tirme, yeni projeler yavaşlıyor. Pek çok yerde, üs­tü kapalı “burada tasarruf var, çay da yok, çorba da” algısı var. “Masalar/bilgisayarlar/beyinler” tenhada dinlenirken maaşlar tam gaz, istihdam­da daralma yok. Projeler tasarruf engeline takı­lırken “muasır medeniyet gayesi” nasıl ve kim­ler tarafından gerçekleştirilecek. Kapasite fazla­sı, tasarruftaki beyinler ne yapacak. Özel sektör hemen işten çıkarıyor. “Aynı işi daha az maliyet­le yapma, acil olanları ertele” hedefiyle başlatılan tasarruf tedbirleri birçok yerde düşünceye, geli­şime tasarruf şekline evrilmiş durumda. Geliş­mekte olan ülkemin bilimi, inovasyonu tasarruf tedbirlerine takılıp dünyanın geleceğinden ko­parsak, güçlü kaslarımızı kaybedersek mazallah.

Güvenilir Tarım Bakanlığı, güvenilir gıda

Gıda denetimlerinin sonuçları artık süreç ta­mamlanır tamamlanmaz açıklanacak. Geçtiği­miz hafta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yu­maklı tarafından basınla paylaşılan “Güvenilir Gıdada Yeni Dönem” sonrasında, uzun zaman sonra ilk defa listelerde “adı geçen firmaların bazılarının “mahcup olduğunu, aslında o öy­le değildi” türünden açıklamalarıyla toplumda hala daha ticari ahlak olduğunu gördük.

Yüzü kızaran ticaret

Birkaç marka basın açıklaması yayınlaya­rak listede olma sebeplerini açıklamaya çalıştı­lar, az da olsa yüzleri kızardı. Ahilikteki “pabu­cun dama atıldı” hikâyesini bilenler bilir. Son yıllarda güvenilir gıda üretmenin sorumlulu­ğu bakanlığa yükleniyor, hırsızın suçu ekono­mik şartlar nedeniyle normalleştiriliyor, aman dikkat. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, OECD raporuna göre Türkiye Çin’den sonra en çok sahte ürün ele geçirilen ikinci ülke” diyerek ticari ahlaksızlığa dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...