Mine Ataman: Ramazan’da 6 Kilo et yiyeceğiz

Ramazan’da gıdada fahiş fiyat olmaması için alınacak önlemleri görüşmek için bir araya gelen “Ticaret, Hazine ve Maliye, Tarım Orman Bakanları ve sektör paydaşları toplantısı son­rası ilk açıklama Et ve Süt Kurumu’ndan geldi.

“Fahiş fiyatların önüne geçmek için TİGEM iş­letmelerinde bulunan canlı kasaplık hayvanla­rın yanı sıra Ramazan ayının başına kadar 40 bin canlı hayvan ithalatı yapılacaktır. Kesim sonrası karkas etler uygun fiyattan PERDER üyesi marketlere, Tarım Kredi Kooperatifleri­ne, yemek firmalarına ve et sanayicilerine ulaş­tırılacaktır. Böylelikle her Ramazan öncesin­de sebepsiz yere yapılan fahiş fiyat artışlarının önüne geçilecektir.”

80 milyona böl/parçala, adil paylaştığımızda Ramazan’da (büyükbaş olduğunu varsayarsak) kişi başı 6,6 kilogram et düşecek. Afiyet bal şe­ker olsun.

Gıda fiyatlarının suçlusu

Aracıları/stokçuları/dış mihrakları suçla­mak işimize geliyor. Türkiye’de tarladan sofra­ya “bölgelere ve ürünlere özel maliyeti etkile­yen kalemlere” dair gerçek bir hesap maalesef yok. TÜİK ve bazı sektör kuruluşları tarla fiya­tı ve sofra fiyatını verip makas açıldı diyor, suç­lu belirsiz. Kimse, “bu yıl sıcaklık yüksek sey­retti, Almanya’da karpuz kavun tüketimi yüzde 17 düştü.

Salça ihracatına kota geldi, fabrikalar domates alamıyor, marul Afrika’dan daha ucu­za geliyor, bazı AB ülkeleri kendi çiftçisini ko­rumak için bize damping yapıyor, arz talep den­gesi bozuldu, bazı tüccarlar ahlaksız” gibi akla/ matematiğe uygun açıklamalar yapıp, “bu işler bildiğiniz gibi değil veya suçlu aslında şudur” demiyor.

Domatesin geldiği yollar zamlandı

Gıda değer zincirinde kim suçlu kimden baş­lanmalı. Domates karayolu ile mi, havadan mı/ business mi, denizden mi taşındı? Frigolu araç­la mı geldi, üstünde başında bir ambalaj var mıydı? Otoyollara/köprülere yüzde 43 zam, am­balaja/depolamaya/enerjiye onca zamdan sonra domatese ne yapsın, düşünen yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı’dan ‘zirai don’ açıklaması: Sigortası bulunmayan üreticilere de desteğimiz olacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zirai donun vurduğu...

TZOB Başkanı Bayraktar’dan çağrı: Nakit desteği sağlanmalı, kredi borçları yapılandırılmalı

Kırsal Karatekin Mahallesi'nde incelemelerde bulunup çiftçilerin sorun ve önerilerini...

Zirai donda zararın boyutları her geçen gün daha da genişliyor: ‘Üreticinin takati kalmadı’

Mustafa Çakır Çiftçiyi vuran zirai donda, felaketin boyutları her geçen...

Tarım-ÜFE verileri açıklandı: Fiyatlarda sert yükseliş!

Tarım sektöründe mart ayında dikkat çeken bir fiyat hareketliliği...