Filistin uygulanan ambargolar nedeniyle her yıl İsrail’den 4 milyar dolara yakın ithalât yapıyor, İsrail’in en büyük ticari ortağı. Filistin tahılların yüzde 45’ini, meyvelerin yüzde 86’sını, sebzelerin yüzde 52’sini İsrail’den alıyor.
Gazze’ye ölüm saçan İsrail; halkına ileri teknolojinin, finans gücünün konforunu yaşatıyor. İsrail’in onlarca yüzü var, katil, acımasız, soykırımcı. Diğer taraftan coğrafyanın kaderine teknoloji ekip, güç hasat ediyor. İsrail’in onlarca yüzü var kimi yenilikçi kimi ölümcül.
Tarım ticareti çok kırılgan
İsrail Filistin savaşı tarım ticaretinin kırılganlığını bir kez daha ortaya koydu. G20 Zirvesinde ABD ve Hindistan tarafından büyük methiyelerle pazarlanan Hindistan- Orta Doğu- Avrupa Ekonomik Koridoru IMEC’in ne kadar kırılgan olduğunu gördük.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’in “kıtalar ve medeniyetler arasında yeşil, dijital bir köprü” diyerek övdüğü IMEC’in savaşlardan beslenen Ortadoğu’da kök salması hiç kolay değil. Proje şimdiden Hayfa limanında güvenliğe takıldı, ticaretin yolları tuzaklarla örülü.
Uzmanlara göre dünya büyüme oranı 2024’te yüzde 1.7’ye gerileyebilir, dünya ekonomisinde 1 trilyon dolar bir durgunluk demek. İran’ın günlük petrolün beşte birinin nakledildiği Hürmüz Boğazını kapatma ihtimali, 2024 küresel enflasyonunu yüzde 6.7 seviyesine taşıyabilir. Savaş nedeniyle İsrail limanlarına yapılan taşımacılıkta navlun fiyatları ve savaş risk primi yükseltildi. İsrail Negev çölünde ürettiği potasyum ile dünya potas ticaretinin yüzde 8’ini yapıyor.