Çiftçi Kayıt Sisteminde mirasla kalan tarım arazileriyle ilgili çığır açacak önemli bir değişiklik yapıldı. 27.05.2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Çiftçi Kayıt sistemi Yönetmeliğinin 4. Maddesinin birinci fıkrasının (1) ile (m) bentleri yürürlükten kaldırıldı.
Tarımsal Üretimde Planlı Dönem 2024 güz ekiminde tam olarak başlayacak. Bu anlamda gerekli düzenlemeler her anlamda yapılmaya, üretimde planlı dönem ilgili kanunlardaki değişikliklerle desteklenmeye çalışılıyor.
Miras arazilerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle yıllardır çok önemli tarım arazileri ya ekilemiyordu ya da ekilse de kayıt altına alınamadığından devlet desteklerden faydalanılamıyordu.
Yapılan değişiklik ile hem araziler tarıma kazandırılmış olacak hem de mirasçılar arasındaki sorun çözülmüş olacak.
Örneğin, aile büyüğünüzün ölümü halinde 100 dönümlük bir arazi kaldı. İl Tarım Müdürlüğüne gidip taahhütname imzalayıp ÇKS kaydınız yapılacak. 3 yıl boyunca 100 dönüm arazide yapacağınız üretime ait her türlü devlet desteğinden faydalanabileceksiniz. Bu sırada mirasçılardan biri çıkıp arazinin yüzde 10’u bana ait dediğinde o ekim yılının sonundan itibaren 10 dönümlük kısmındaki taahhütname sona erecek. İlgili şahıs 90 dönümde üretim yapmaya devam edebilecek.
Bu sayede hem ÇKS’de kayıtlılık oranı yükseltilmiş olacak, hem tarım arazilerinin parçalanması kısa dönemli olsa da çözülmüş olacak. Bu süreçte miras paylaşılırsa taahhütname ortadan kalkacak herkes kendi hissesi oranında istediğini yapacak.
Tarımsal üretimde planlı döneme ilişkin kanunda yer alan 2 yıl üst üste ekim yapmayanların tarım arazileri kiralanabilecek düzenlemesiyle de desteklenen süreç uzun vadede tarımsal üretimi artırırken, arazilerin miras nedeniyle ekilmeme sorununu da ortadan kaldırmış olacak.