Mine Ataman: Karbon ayak izimiz çok itibarlı

İsveç ve Finlandiya liderleri NATO’ya topla­şıp beraber giderken biz memleketin tüm ön­de gelenlerini AB’ye götürüp “istikbal gökler­dedir” dedik. 5 uçak, lüks konaklama, katılımcı sayısı, araçlar derken Türkiye’nin NATO karne­sinin karbon ayak izi yüksek, itibarı yıldızlı.

AB ülkeleri kısa mesafe uçuşları durdurdu, toplu taşımayı ödüllendiriyor. İklim duyarlılı­ğında gelişmiş ülkelerin liderleri halka örnek olmaya çalışıyor. Birkaç yıldır GSYİH yerine Gayrisafi Mutluluk Endeksini ölçüyor, mutlu­luk liginden sonra finansal liglerde de yükseli­yorlar. Amaç her bireyin yaşam izini düşürmek, gezegeni onarmak.

İklim değişikliği güvenliği riske atıyor

2022’deki NATO Zirvesi’nde üye ülkelerin askeri sera gazı emisyonları 2050 yılına kadar yüzde 45 azaltılacak sözüne rağmen üye ülke­lerin 2023 yılındaki 1,34 trilyon dolarlık askeri harcamaları, 233 milyon ton CO2 üretti. AB or­dularının karbon ayak izi 25 milyon ton CO2, 15 milyon arabanın yıllık emisyonuna eşdeğer. Uz­manlara göre askeri harcamalar iklim finans­manını zora sokuyor.

İklim değişikliği deniz kuvvetlerini olumsuz etkiliyor

NATO Zirvesi Bildirgesinde “liderlerin ik­lim endişeleri” dikkat çekiyor. NATO, İklim De­ğişikliği ve Güvenlik Etki Değerlendirmesine göre; “iklim değişikliğinin müttefik güvenliği üzerine derin etkileri var, deniz kuvvetleri ka­biliyetleri çok fazla etkileniyor. İklim felaketi, NATO’nun deniz, kara, uzay ve siber olmak üze­re tüm faaliyet alanlarını, operasyonlarının da­yanıklılığını riske atıyor. Raporda ilk defa NA­TO’nun potansiyel hasımları ve rakiplerinin iklim felaketinden nasıl etkilendikleri, Rusya Ukrayna savaşının iklime etkisi ele alınıyor. Ra­porun amacı; iklim değişikliğinin güvenlik üze­rine etkisine ilişkin farkındalığı artırmak, ope­rasyonel uyum yeteneğini geliştirmek.

Güvenli olmayan bir gezegende güvenli bir ülke veya ittifak yoktur

Stratejist Nick Buxton’a göre; “COP 28’de be­lirlenen 100 milyar dolarlık iklim finansma­nı fonu, ABD’nin Ukrayna ve İsrail için istediği 105 milyar dolarlık ek fonun yanında çerez.” Sa­dece NATO ülkeleri bile askeri harcamalarını iklim finansmanına yönlendirse gezegen kurtu­lacak. İttifak ülkelerinin bütçelerinin en az yüz­de 2’sini ordularına harcayacaklarına dair ka­lıcı taahhüttün karşılığı 2,57 trilyon dolar. BM Çevre Programı’na göre bu bütçeyle yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin 7 yıllık iklim adaptas­yonu sağlanabilir. Buxton, NATO üyelerine, “ik­lim barış temettüsü” için baskı yapılmalı” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...