Mine Ataman: “Iğdır Zengezur’un lojistik merkezi olabilir”

Çin Büyükelçisi Liu Shaobin, Zengezur Koridorunun açılmasıyla Iğdır’ı bek­leyen fırsatlara dikkat çekti. Iğdır’ı ziyaret eden Büyükelçi Shaobin, Zengezur Korido­ru kapsamında Iğdır’da yapılacak yatırım ve altyapı çalışmalarına yönelik incelemelerde bulundu.

Çin Iğdır için makro hayaller kurar­ken Iğdır kendi yağıyla kavrulup birkaç gü­zel adamın çaba ve motivasyonuyla ticarete ve hayata tutunmaya çalışıyor. Türkiye Orta Koridor’u içte ve dışta o kadar çok konuştu ki projenin gazı kaçıyor. Övgüleri kucaklayıp ev ödevlerini unutmak üzere.

Çin Büyükelçi­si onca işi gücü arasında dört gününü ayırıp Orta Koridor’un Iğdır ayağına yönelik altya­pı çalışmalarını planlarken Türkiye ekran­larda kardeş ülke marketing’i yapıp altyapı hazırlıklarını unutuyor. Zengezur’un açılma­sıyla; dünya nüfusunun yüzde 2,2’sini, küre­sel GSYİH’nın yüzde 1,6’sını ticaretin de yüz­de 2,4’ünü gerçekleştiren Türk dünyasına, Çin’e, Hindistan’a modern İpek yoluna ne sa­tacağız? Koridoru Anadolu’ya bağlayacak de­miryolu altyapımız/Asya ülkelerinin damak tadına uygun tarımsal ürünlerimiz/lojistik planımız/gıda endüstrimiz hazır mı?

Küçük illerin büyük hayalleri

2023 yılında Türk Cumhuriyetlerine ya­pılan 10 milyar doların üzerindeki ihracatı­mızın çoğu büyük illerden. Asya’nın yanı ba­şındaki Iğdır gibi bereketli kentler, hevesli iş dünyası yatırım iklimine dâhil olamıyor. Kü­çük illeri yeni ticarete kim ortak edecek, ka­derini kim değiştirecek?

Mikro klima Iğdır’dan makro hedefler

Türkiye’nin önemli mikro klima illerin­den Iğdır’ın makro hedefleri var. Ağrı dağı­nın sularıyla beslenen Ağrı’nın ovalarında ne ekersen büyüyor. Iğdır kayısısı dillere des­tan, çevredeki illeri beslerken az da olsa ih­racat yapılıyor. Iğdır Ticaret Borsası Başka­nı Serhat Kumtepe, “lisanslı depo yapımının devam ettiğini söylerken, Iğdır kayısısının şehre katabileceklerinin sınırlı olduğunu, yaş sebze meyve açısından iç pazara uzak, dış pazarlardaki güçlü rakiplerinden bahsediyor. Erişilebilir su ile soya, pamuk gibi sulu tarı­ma uygun katma değeri yüksek ürünler ekile­bilir derken, doğalgazı, suyu, tuzu, mikro kli­masıyla Iğdır’da örtü altı tarımın gerekliliği­ne dikkat çekiyor.

Zengezur ticaretine talibiz

Kumtepe; “Ermenistan ve Özbekistan’da kayısı rekoltesi yükseldiğinde Iğdır kayısısı değer kaybediyor. Söz konusu ülkeler ile Rus­ya arasında gümrük birliği sayesinde ihracat­ta yüzde 18 KDV öderken Türkiye kardeş ül­kelere yüksek vergilerle ihracat yapıyor, re­kabetçi olunamıyor. Şangay’dan İstanbul’a deniz yoluyla 58, Orta Koridor ile 28 günde ulaşılıyor. Iğdır spor süper lige yükseldi, yol­lar açılıyor, sıcak su bulundu. Zengezur tica­retine talibiz” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çiftçiye ‘Ekmeyin’ deniyor

Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO), bu yıl için açıkladığı hububat...

Mutlu Doğru’dan limon hasat sezonu ile ilgili açıklama

Geçen yıl hava şartlarının iyi gitmesi neticesinde tüm narenciye...

Melih Altınok: Sayın Bakan limonu görüyor musunuz?

Bir hafta önce 30 lira olan limon şimdi 100...

İdil Çimrin: Akşama ne pişirsem?

İdilika'nın Mutfağı'nda size yine üç farklı tarif vermek istiyorum;...