Mine Ataman: Finansmana erişim maliyeti arttı, sektör stoksuz çalışıyor

Türkiye Un Sanayicileri Federasyo­nu’nun düzenlediği 19. Uluslararası Kongre ve Sergi’de konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Mehmet Gürcan, “2024’de un ih­racatında yüzde 26 gibi bir ihracat kaybı ol­duğunu söylerken “nasıl oldu, niye kaybet­tik, kaybı telafi etmek için ne yapılabilir” gibi konulara hiç girmedi.

Tarım ve Orman Ba­kanlığı tarafı da “konu bizimle ilgili değil, mevzu bütçe meselesi” dermişçesine 350 milyon dolarlık kaybı hiç üzerine alınmadı.

Ramazan’da un fiyatlarında artış olmaz

TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, 2025 buğday rekoltesiyle ilgili “şu an kuraklık etkisini hissediyoruz, mart ve nisanda yağmur yağmazsa yaşayabileceği­miz sorunu hayal bile edemiyoruz, bu sene ekim alanlarının fazlalaşması sayesinde ve­rim düşse de muhtemelen 20 milyon ton he­defi tutturulabiliriz” diyerek olası rekolte kaybına ve kuraklığa dikkat çekti. Tazcan, Ramazan’da un fiyatlarında herhangi bir ar­tış olmayacağını, yıllık yüzde 20 gibi bir ar­tışla fiyatı yöneteceklerini söyledi.

Tezcan, “TMO’nun elinde güçlü stokla se­zona giriyoruz, serbest piyasada buğday sto­ğu yok. Limana yakın fabrikalar da ihracat kaybı yaşanmasa da üretim miktarı düşük olan orta ölçekli un fabrikaları işçilik ve lo­jistik maliyet kaynaklı zorlanmaya başla­dı. Finansmana erişim pahalandı kaliteli un üretebilmek için gerekli stok miktarı sağ­lanamıyor. Yerli buğdayla ihracatın şampi­yonu olamayız. Birçok sanayici neredeyse stoksuz çalışınca fiyat ve kalitede rekabet edemiyor. 2025’de umarım çok fazla kapa­nan fabrika olmaz” dedi.

İhracat için katlandığımız maliyet boşa gitti

190 ülkeye ihracat yaptıklarını, ülke pa­zarlarında sarf ettikleri emek/maliyet ve kazandıkları tecrübeyi çeşitli kota ve ted­birlerle yok pahasına kaybettiklerini ileten Tezcan, “Endonezya kendi un fabrikalarını kurdu, vergiler geldi pazarı kaybettik. Git­tiğimiz ülkelerdeki deneyimimiz diğer sek­törlerin o ülkelere daha kolay girmesini sağ­lıyor. Cibuti gibi pek çok ülkeye bizden sonra çimento, seramik ve demir sektörü geldi” di­yerek sektörün önemine dikkat çekti.

Birkaç yıla Suriye ile ticaretimiz artabilir

TUSAF Yönetim Kurulu Başkan Yardım­cısı Mesut Çakmak, “Suriye’de Şam’a kadar un satıyoruz, peşin çalışıyoruz. Suriye’de enerji sıkıntısı olduğu için un fabrikaları günde sadece 2 saat çalışabiliyor. Birkaç yı­la kadar Suriye ile ticaretimizi Irak düzeyine çıkarabiliriz” diyerek gelecekten umutlu ol­duğunu dile getirdi.

Kongrede 200 ülkeden katılımcı ve uzma­nın ağırlandığı kongrede tarımın geleceği, teknoloji kullanımı, yükselen pazarlar, risk­lere dair önemli başlıklar paylaşıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ÜNVER: “ÇİFTÇİNİN ÖDENMEYEN 2024 DESTEKLERİ PUL OLDU!”

https://youtu.be/TBnOAeQC_84?feature=shared CHP Parti Meclisi Üyesi ve Karaman Milletvekili Av. İsmail...

TMO’dan faiz açıklaması: 3-6 aylık banka kredilerine 14,5 milyar TL faiz ödendi!

TMO, Tarımdan Haber’in ‘Toprak Mahsulleri Ofisinde patlak veren faiz...

Konya’da skandal: Kebap ve köfteden domuz eti çıktı

Köfteci Yusuf'ta domuz eti tespit edilmesiyle Türkiye'nin gündemine oturan...

Rekabet Kurumu’ndan BİM’e 1 milyar 300 milyon TL ceza

Rekabet Kurumu, yerinde incelemenin engellendiği gerekçesiyle BİM’e yaklaşık 1,3...