Mine Ataman: Dünya Bankası tarıma yıllık 9 milyar dolar yatırım yapacak

Dünya Bankası, 2030 yılına kadar tarımsal finansman taahhütlerini yılda 9 milyar do­lara çıkaracağını duyurdu. Dünya Bankası Ta­rım Küresel Direktörü Shobha Shetty, “finans­man çabalarını iklim değişikliğiyle mücadele, çiftçileri dijital platformlara taşıma ve sigorta­nın daha iyi kullanımı yoluyla sektördeki riskle­ri azaltmaya odaklayacağını” ifade ediyor. Ban­ka geçtiğimiz Aralık ayında, yıllık finansmanın yüzde 45’ini iklimle ilgili projelere ayıracağını duyurmuştu.

AB Komisyonu: Türkiye AB Ortak Tarım Politikası’ndan (CAP) uzaklaşıyor

AB Komisyonu 2024 Türkiye Raporuna gö­re “Türkiye’nin Tarımsal Destek Politikası, AB İlkelerinden uzaklaşıyor.” Raporda, “sürdürü­lebilir tarım konusunda adım atılmadığı, hay­van refahı gibi konularda ilerleme kaydedilme­diği, çiğ süt kalitesinde sorunlar yaşandığı” gibi konulara dikkat çekiliyor. “Gıda işletmelerinin AB standartlarını karşılayacak şekilde iyileşti­rilmesi, AB pestisit kalıntı limitlerine uyulma­sı çağrısında bulunan” Raporda, geçtiğimiz yılki tavsiyelere uyulmadığının” altı çiziliyor.

Türkiye pestisit analizlerine 50 milyon euro ödüyor

Meyve sebze ihracatçıları oldukça endişeli. “Bin beş yüz TL olan işçi ücretleriyle toplanan meyve/sebzelerin “bu kurla dünyaya satılması mümkün değil” diyen ihracatçılar, “kurun mini­mum 50 TL olması gerektiğini” söylüyor ve ek­liyor. “Bulgaristan Türk tırlarını sınırda bekle­tiyor, pestisit analizlerini gelir kapısına dönüş­türmüş durumda. Pestisit analizlerine yıllık 50 milyon euro ödüyoruz, analiz için tırlar kapıda 15 gün bekletiliyor, meyve sebzeler bozuluyor. İh­racatın bir açılıp bir kapanması yurt dışı pazar­larda kan kaybetmemize neden oluyor. Bakanlık pestisit kontrollerine tarladan başlamalı. 2025 çok daha zorlu geçecek, nasıl dayanacağız” diyor.

Azerbaycan’dan dünyaya “Köy Hayatı Markası”

Azerbaycan’ın dağlarındaki bir çiftliklerinde çekilen “Country_life_vlog” youtube kanalı tüm dünyada milyonlarca izleniyor. Aziza ve eşinin kırsaldaki yaşamı, estetik görüntüler eşliğin­de yapılan yemeklerle sunuluyor. Çiftin profes­yonel şef olan oğulları Amiraslan’ın pandemide eve dönmesiyle başlayan hikâye bu günlerde bir pazarlama harikasına dönüşmüş durumda. Çif­tin doğal ortamda günlük işlerini yaparken çe­kilen videolarının kalitesi Hollywood profes­yonelliğinde. Sesler, renkler ve ışık, bize ger­çek zamanlı bir içgörü sunuyor. ABD merkezli Mormon tarikatının finanse ettiği “Ballerina Farm’ın” Kafkas versiyonu diyebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarsim’in gelir koruma sigortası genişletiliyor

Her yıl içeriğine yeni riskler ve ürünler ilave edilen...

Ekimde Gıda Enflasyonu Aylık 4,33 Oldu! / AGRO TV İLE GÜNAYDIN

https://www.youtube.com/live/zrgWK6d5HKw?feature=shared Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan Taner Öztürk'ün sunduğu...

Ekim ayında Türkiye genelinde yağışlar normalin yüzde 46, geçen yılın yüzde 27 gerisinde

Mustafa Çakır / Ali Can Polat İç Anadolu ve Güneydoğu’da...

Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya'da ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve çiftçinin 'sarı altın...