Mine Ataman: Cevizde yatırım açığı var yatırım ortamı yok

Çevre dostu tarım; fiyatı yüksek/soylu dostu. Ya yoksullar onları kim doyuracak. Bakliyatlar olabilir mi? Küresel tarım ürünleri işleyicisi Louis Dreyfus, süt ürünleri için gerekli bitki bazlı proteinler için “bezelye proteini tesisi” kuruyor. Akıllı bezelyeden üretilecek nötr protein faklı gıdalar ile birleştirilerek besin değeri yüksek uygun fiyatlı gıdalar üretilecek. Etçil beslenmeye sağlıklı bir alternatif.

Küresel bezelye protein pazarı 1,9 milyar dolar, gıdanın geleceğinde protein savaşları var. Karaman’ın kara mercimeği protein deposu, yok mu bir hayırsever kuralım dünya çapında bir protein fabrikası. Tarım denildiğinde aklımıza daha çok üretmek geliyor. Oysa dünya daha az hammaddeyle üretilmiş “bitki bazlı alternatiflere, kültür besinlere yöneliyor.”

Bakliyatta ithalatçı ülke olduk tartışmaları arasında bakliyatın geleceğine yapmamız gereken ARGE yatırımlarından uzaklaşıyoruz. Dünyanın en büyük bakliyat işleme şirketlerinden olan LDC gibi şirketler hayvan yemi, alglerden oksijen/ protein /ambalaj üretme, bitki bazlı proteinler gibi çok çeşitli alanlarda faaliyet göstererek endüstrinin geleceğini şekillendirirken bizdeki muadilleri “atalık tohumlardan siyez unu yaptık içine de fasulye kattık” diyerek istikbalden bihaber.

TÜİK’e göre bir önceki yıla göre büyükbaş hayvan sayısı yüzde 2,6 azalarak 16 milyon 583 bin, küçükbaş yüzde 6,9 azalarak 52 milyon 363 bin oldu. Bal üretimi de bir önceki yıla göre yüzde 2,9 düşerek 114 bin 886 ton gerçekleşti. Rakamlar korkutucu olunca “tarım bitti” demiştik diyenler alkış bekliyor. Fao’ya göre sera gazı emisyonlarının yüzde 14,5’inden (8,1 gigaton) farklı kuruluşlara göre yüzde 19,6’sından hayvanlar sorumlu.

Oran sürekli değişse de et suçlu. Açıklama; iklimsel etkiler, lobiler, ölçümdeki yöntem farklılığı. Kafalar karışık et yemesek mi acaba? Küresel tarım endüstrisi yılda yaklaşık 12,5 gigaton karbon dioksit tutuyor, gıda imalatı da katıldığında toplam miktar 5,9 gigaton. Geleneksel beslenme kültürümüz ile yeşil dönüşüm arasındaki uyumsuzluk hükümetleri lobicilerin kucağına itiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Türkiye, sofralık zeytin üretiminde Mısır’ı geride bırakarak zirveye yerleşti

Dünya genelinde ağaç varlığı açısından İspanya’nın ardından ikinci sırada...

Çiftçilerin borcu 1 trilyona koşuyor

Çiftçilerin bankalara olan borçları 631 milyar TL’den 927 milyar...

Meteoroloji’den 31 il için sarı kodlu uyarı: Sağanak ve kar yağışı bekleniyor

Meteoroloji, 10 Nisan hava durumu raporunu yayımladı. 31 il...

Patates ihracatında ciddi artış! İşte ocak-şubat döneminde son durum

Türkiye'nin bu yıl ocak-şubat aylarındaki patates ihracatı, geçen yılın...