ABD İstihbaratı 2040 Küresel Trendler Raporu’na göre, “Dünya önümüzdeki on yıllarda hastalıktan iklim değişikliğine, yeni teknolojilerden ve finansal krizlerden kaynaklanan zincirleme zorluklarla karşı karşıya kalacak.
Devletlerin dayanıklılığı sınanacak, sistemlerin kapasitesi yetmeyecek. Çatışmalar uluslararası rekabeti kızıştıracak. Çin ve ABD’nin büyümeyi önceleyen ticari işbirliğinin ayakta kalmasına yönelik çabaların altında ezilen küçük devletlerin kırılganlığı ticarette sapmalara yol açacak. Demokrasiler için Rönesans dönemi başlayacak.”
Süreç, “ekonomi yönetiminin bilgisi, rızası ve talimatıyla yürütülüyor”
Geçtiğimiz hafta, Anadolu Un Sanayicileri ve Dicle Un Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen “Hasat Sonrası Hububat Piyasaları ve Sektörel Yansımalar” programında konunun tüm paydaşları bir araya geldi. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, buğday ithalatının yüzde 15 kotayla açılması ve buğday kalitesi gibi konulara açıklık getirirken. “Bize emanet edilen (buğday) milli servet 5 milyar dolar. Tüm süreç, ekonomi yönetiminin bilgisi, rızası ve talimatıyla yapılıyor” diyerek. Sosyal medyadaki dezenformasyonun, kurumlara ve sürece olan etkisine değindi.
İhracatın şampyonları endişeli
2024 ilk 6 ayda un ihracatı yüzde 53,9 düştü, liderliği fındığa kaptıran unun şampiyon tüccarları “iç pazardaki buğdayın fiyatı yüksek, kalite sorunları var, ilmek ilmek ördüğümüz ihracat pazarlarını kaybediyoruz” diyerek mealen “dardayız” dedi. TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, “biz bir aileyiz” diyerek kurumlarla olan işbirliğinin önemine değindi.