Mine Ataman: 438 milyar lira Türkiye’nin geleceğini besler mi?

Tarım hiç bu kadar multidisipliner bir yönetişime ihtiyaç duymamıştı. Kadim bilgiler, ziraat mühendisi olmak yetmiyor. Pazarlamacı, finansçı, kimyacı gibi birçok disipline vakıf olmak gerekiyor. Yetkinlikleri bu kadar artmış tarımın yönetilmesi zor olsa da kar edip etmediğini anlamak hala çok kolay. Tarım ve Orman Bakanlığı 2025 yılı bütçesi 438,1 milyar lira olarak belirlendi, memlekete hayırlı olsun.

Basit hesapla Türk tarımı

Plaza kafasını bırakıp Türk tarımının bilançosunu basitçe yapalım. 2,319 milyon çiftçimiz var. 2023 yılı tarımsal hasılamız 68,5 milyar dolar. Hasılayı çitçi sayısına böldüğümüzde bir çiftçi bir yılda ortalama 1 milyon ciro yapıyor. Karını ortalama yüzde 20’den hesaplayınca aylık geliri yaklaşık 16 bin TL çıkıyor. Daha önce de söylemiştim aç değil açıkta değil sadece yoksul, asgarinin bi tık altında. (Türkiye’deki çiftçilerin yüzde 80’den fazlasının küçük çiftçi olduğunu varsayarsak bu rakam borcu harcı olmayan küçükler için geçerli, büyükler elbette konu dışı ve ayrıca çiftçilerimizin yüzde 60’ından fazlasının emeklisi ve/veya başka bir işten geliri var)

Türkiye’nin 2024 tarımsal destek bütçesi 135 milyar TL, çiftçi başına düşen destek yaklaşık 60 bin TL. Yılda ortalama 200 bin TL kendisi kazanıyor, 60 bin TL de destek alıyor. Küçük çiftçinin aylık kazancı 21 bin TL gibi bir rakama ulaşıyor, bozdur bozdur harca ya da dişinin kovuğuna yetmez!

Amerikalı çiftçi de yoksul

Hazır bakkal hesabına başladık çiftçi dostu Trump’ın ABD’li çiftçilerinin durumuna da bakalım mı? ABD’de de yaklaşık 1,9 milyon çiftlik var. Yıllık hasılası 28 trilyon. ABD’li bir çiftçi yılda 14 milyon ciro yapıp yüzde 20 karla 2,8 milyon kar elde ediyor. Devlet destekleri bizimkine benzer ekleyince aylık kazancı ortalama 300 bin TL’ye yani 8 bin dolara tekabül ediyor. ABD’de asgari 7.250 Dolar, ABD’li mevkidaşlarımızın da yoksul olduğunu öğrendikten sonra tarıma ayrılan payın işe yarayıp yaramadığını sorgulamaya devam edelim.

438 Milyar Toprağa Mühendislik Ekmeye Yeter mi?

Tarım ve Orman Bakanlığı’na ayrılan toplamda 438,1 milyar lira,

* Karbon ayak izi düşük tarımın altyapısını kurmaya

* Verim artırmaya, toprağı, yabanı yeşertmeye

* Katma değerli gıda üretmeye

* Su altyapısını planlamaya

* Gençleri tarımla tanıştırmaya

* Kırsala umut vermeye

* Kentlerin gıda kırılganlığını, gıda enflasyonunu düşürmeye

* İklim gettolarında yaşayan karbon kafalı çocukları sağlıklı beslemeye

* Gıda çöllerinde Türkiye’nin refahından, fırsatlardan koparılmış çocukların ülkenin kaynaklarından eşit düzeyde faydalanabilmesine yeter mi?

* Hayallerimizi

* Umutlarımızı

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “2053’te en büyük 5 ekonomiden biri olma” hedefini besler mi bakmak lazım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarsim’in gelir koruma sigortası genişletiliyor

Her yıl içeriğine yeni riskler ve ürünler ilave edilen...

Ekimde Gıda Enflasyonu Aylık 4,33 Oldu! / AGRO TV İLE GÜNAYDIN

https://www.youtube.com/live/zrgWK6d5HKw?feature=shared Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan Taner Öztürk'ün sunduğu...

Ekim ayında Türkiye genelinde yağışlar normalin yüzde 46, geçen yılın yüzde 27 gerisinde

Mustafa Çakır / Ali Can Polat İç Anadolu ve Güneydoğu’da...

Kanolayı kuraklık vurdu

Trakya'da ayçiçeğine alternatif olarak ekilen ve çiftçinin 'sarı altın...