Mine Ataman: 1 kişi 14 kişilik istihdam yaratıyor, dünyaya yetenek ihraç ediyoruz

Küresel tarım gıda şirketlerinden Cargill, Türkiye’de ilk defa “Ekonomik Etki Analizi” yayınlayacak. Rapordan çarpıcı birkaç başlığı paylaşmak isterim, Cargill’de çalışan her bir kişi toplamda 14 kişilik yeni istihdam yaratıyor.

Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan CEO’su Murat Tarakçıoğlu, “Türkiye’de yetiştirdiğimiz yetenekleri küresel Cargill organizasyonlarına ihraç ediyoruz. 65 yıldır, 700’e yakın çalışanımızla META bölgesini Türkiye’den yönetiyor, burada ürettiklerimizi 70 ülkeye ihraç ediyoruz.

GSYH çarpanımız 5,4 yani ürettiğimiz her 1 birimlik değer ekonomide 5,4 birimlik ek değer yaratıyor” diyerek tarımın “etki ve katma değer” yönüne dikkat çekiyor. Tarımın katma değeri tarladan başlayıp fabrikalarda ulusal kıymete dönüşüyor. Kırmızı mercimekten çorba yapmak da içindeki proteinden binlerce dolarlık renk pigmenti elde etmek, kaynakları etkin kullanmak da katma değere bir örnek. Katma değer için inovasyon, teknoloji, vizyon ve ülke ekonomisine güven gerekiyor. Şirketlerin inovasyona verdikleri değer genç mühendislere, bilim insanlarına istihdam yaratırken ihracatı artırıyor, diğer sektörleri destekliyor, ülke refahına katkı sunuyor.

Yanmaz Trafo

Mühendisler atanmayı beklerken Cargill’in İzmit Dilovası tesislerinde genç mühendisler yüzde 100 bitkisel hammadde kullanarak amülgatörler, trafo yağları, sondaj yağları, yağlayıcı esterler ve yağ asitleri üretiyor. Türkiye trafo üretiminde dünyada üçüncü sırada, 75 ülkeye ihracat yapılarak yağlı tohumların katma değeri ortaya çıkarılıyor. Yıllık 55 milyon dolarlık trafo yağı ithal eden Türkiye için bitki bazlı trafo yağı üretimi gibi onlarca biyoteknoloji fırsatı var. İngiltere geçtiğimiz günlerde küresel biyoteknoloji üssü olmak istediğini duyurdu. ODTÜ’de okuyan mühendislerin yüzde 40’ı yurt dışına gidiyormuş, kalmaları için gereken mühendislikle ışıldayan biyoteknoloji yatırımları, fabrikalar.

AB’nin “Tarım ve Gıda Vizyonu’nun” Arkasında Tarım ve Gıda Devleri var

Küresel tarım ve gıda devleri 2023’te AB Tarım Komiserine mektup yazarak AB’nin sürdürülebilir beslenmeyi teşvik etmesi yönünde bir “Tarım ve Gıda Vizyonu” sunmasını istemişlerdi. Türk basınında son günlerde ballandıra ballandıra anlatılan “AB Tarım Vizyonunun” arkasında hükümetlerin doğa sevgisi ya da çiftçi dostu bakışından çok tarım gıda devleri ve WWF’in de içinde bulunduğu küresel paydaşların önerileri var. Programın temel hedefi, “daha az arazide daha çok üretim yapmak, Tarım 5.0, kültür et ve alg proteini gibi alternatif proteinlerin önünün açılması” gibi başlıklar var.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

“Çukurova’da Tarım ve Geleceği Çalıştayı” 8 Mayıs

Ziraat Mühendisleri Odası Adana ve Mersin Şubelerimizin 8 Mayıs'ta...

Çiftçiyi kredi afeti bekliyor

Doğal afetin vurduğu çiftçiyi bu kez de kredi afeti...

Zirai don vurdu, gıda ihracatçısı tedarik için yurtdışına yöneldi

Mehmet Hanifi GÜLEL- Ziya İPEK - Müjde DEMİR Türkiye’de 10-14...

Türkiye’nin en büyük rejeneratif tarım projesi

Türkiye’nin en büyük özel sektör çiftçisi olan Tiryaki Agro...