ABD’de temmuz ayı için açıklanan son tüketici fiyatları enflasyonu, haziran ayında yüzde 3 olan yıllık enflasyon oranının yüzde 3,2’ye yükseldiğini göstermektedir. Bunun başlıca nedeni, haziran ayındaki zirve seviyesinden geçen temmuz ayındaki düşüşle yapılan karşılaştırmadır (“baz etkileri” olarak adlandırılmaktadır). Gıda ve enerji fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 4,7 ile çok daha yüksek bir seviyede kalmıştır.
Unutmayın, enflasyon sıfıra doğru düşse bile, Kovid-19 salgını çöküşünün sona ermesinden bu yana fiyatlar çoğu G7 ekonomisinde yüzde 10-15 arttı ve bu fiyatlar kalacak ve muhtemelen daha da artacak. Evet, enflasyon oranı yavaşlıyor, ancak ABD tüketici fiyatları 2021’in başındakinden yüzde 17 daha yüksek.
Enflasyon ABD ve çoğu G7 ekonomisinde yapışkan olmaya devam etmektedir, bu nedenle merkez bankaları “politika” faiz oranlarında daha fazla artıştan bahsetmeye devam etmektedir. Ancak beklenti, ulusal enflasyon oranlarının bu yılın geri kalanında (yavaş da olsa) düşeceği yönünde. Hisse senedi ve tahvil piyasası yatırımcıları ve ana akım ekonomistler genel olarak memnun ve kendinden emin.
ÇİN’DE DEFLASYON
Peki ya hiç enflasyon olmamasına ne dersiniz? Tüketici fiyatlarının temmuz ayında Temmuz 2022’ye kıyasla düştüğü Çin’deki durum budur. Ancak bu durum geçici olabilir. Geçici gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, çekirdek enflasyon olarak adlandırılan enflasyon haziran ayındaki yüzde 0,4 seviyesinden temmuz ayında ocak ayından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 0,8’e yükseldi.
Çin’deki deflasyon, Çin “uzmanları” tarafından Çin’in bir borç deflasyonu felaketine doğru gittiğinin bir başka işareti olarak karşılandı. Onlara göre fiyatların düşeceği beklentisi yerleşirse, bu durum “talebi” daha da azaltabilir, borç yükünü daha da ağırlaştırabilir ve hatta ekonomiyi, Çinli politika yapıcıların geleneksel olarak başvurduğu teşvik önlemleriyle kurtulması zor bir borç tuzağına düşürebilir. Bu argümanları daha önceki bir yazımda ele almıştım, bu nedenle çürütme üzerinden gitmeyeceğim.