Tekirdağ Malkara’ya bağlı Hasköy Mahallesi’nde yaşayan köylüler, köy meralarının özel madencilik faaliyetlerine açılmak istenmesine tepki gösterdi. Bayramda meraya toplanan yurttaşlar, köydeki mera alanının bölgedeki özel bir maden şirketi tarafından alınmak istendiği ve bu durumun hayvancılığı tamamen bitireceğini ifade ettiler.
“MERAMIZDAKİ ÇEŞMELERİ BU MADENCİLER KURUTTU”
Hasköy Mahallesi Muhtarı Erol Çelebi, yaptığı açıklamada, “Şimdi bu gördüğünüz hayvanlar bizim 12 bin dönüm olan arazimizde bin 790 dönüm olan meramızı şu an bu madenciler açmak istiyor. Ne şekilde devletimize başvurduklarını bilmiyorum. Ben 61 yaşındayım, halen üretmeye çalışıyoruz. Bizde 300 adet inek var. Köyümüzde 2 binin üzerinde koyun, keçi ve büyükbaş hayvanımız var. Madenci bu yol güzergâhından köyümüzde hayvanın geçtiği alanları maden açmak istiyor. Karşımızda gördüğünüz tepeleri ise bize otlak olarak vermek istiyor. Buralara hayvan çıkar mı? Benim anlamadığım konu meramızdaki çeşmeleri bu madenciler kuruttu. Tek su kaynağımız bu göletimiz. Şimdi de bu göletin olduğu alanı bu madenci açmak istiyor” dedi.
“TEK SU KAYNAĞIMIZ BU”
Muhtar Erol Çelebi açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Bu göletimiz bittiği zaman bizim hayatımızın bittiği gündür. Ben hayvancılık yaparak biri mimar, diğeri veteriner 2 evlat yetiştirdim. Veteriner oğlum ile biz burada hayvancılık yapmak istiyoruz. Buradaki insanların yok olmaması için hayvancılık yapmaya ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanımız ‘siz üretin, biz destekleyiciniziz’ dedi. Ben Cumhurbaşkanımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanım belki de bunlardan hiçbir haberiniz yok. Bizlere yardımcı olun, hayvancılığı da, insanlığı da kurtarın. Madenciler tarla almak pahalı geldiği için devletin merasına göz diktikleri için burayı açmaya uğraşıyorlar. Ne olur buna engel olun, sesimi duyun Cumhurbaşkanım. Biz son nesilleriz. Bitmesin hayvancılığımız. Bizlere sahip çıkın. Mücadele ediyoruz. Şu meramız da yok olmasın ki hayvancılığımız devam etsin. Bizim bu meramızı isteyen Pullukçu. Su içmeyen hayvan merada otlayabilir mi? Tek su kaynağımız bu. Bu madenler evlerimizin önündeki kuyularımızı kuruttu, çeşmelerimizi kuruttu.”