Melih Baş: Dünya Arı Günü 2024

Birleşmiş Milletler 2017’de bir Dünya Arı Günü (World Bee Day) belirledi. Memleketi olan Slovenya’da, 18. yüzyılda modern arıcılık tekniklerinin geliştirilmesi konusunda öncülük yapan apiarist Anton Jansa’nın doğum günü olan 20 Mayıs seçildi bu amaçla.

DÜNYA ARI GÜNÜ’NÜN AMACI

Arılar, kimi ürünleri (bal, balmumu, arı sütü, polen, propolis) üretmenin yanı sıra tozlaşmaya aracı olarak, bitkilerin ve besin ürünlerinin yeniden üremesine katkıda bulunur. Diğer tozlaşmaya katkıda bulunan türler gibi arılar da insan faaliyetlerinin giderek artan tehditleri altındadır. Arılar salt tozlaşmaya katkıda bulunmazlar, aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SGA) kapsamındaki biyoçeşitliliğin korunmasında da kritik rol oynarlar. Çevresel risklerin, yerel ekosistemlerin sağlığının bir nöbetçisi niteliğinde olan arı kolonilerinin varlıkları tarımsal mücadele ilaçlarından etkilenebilmektedir.

Arıların tozlaşmadaki önemleri, sürdürülebilir kalkınmaya katkıları ve karşı karşıya oldukları tehditler gibi hususlarda farkındalık yaratmak amacıyla BM tarafından tasarımlanmıştır.

ARICILIK

Arıcılık, bal arısı kolonilerinin, bir kovanda beslenerek ve gerekli bakımının yapılarak, bu koloninin çoğalmasını sağlamak ve nektar salınımlarının olduğu dönemlerde ilk hedef bal olmakla birlikte yanı sıra arı sütü, bal, polen, propolis gibi arı ürünlerinin elde edilmesi ile tarımsal bir kazanç sağlayan ekonomik bir meslektir. Bu işi yapan kişilere ise arıcı denilmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ABD’nin yumurta krizinde ikinci perde! Türkiye ihracata devam edecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, Türkiye’nin...

Tereyağı çeşitlerinin içerik ve etiketlemeleriyle ilgili düzenleme yapıldı

Tereyağı ve sadeyağ dışındaki yağların etiketinde, reklam, tanıtım ve...

Karacabey Tarım Fuarı 13’üncü kez kapılarını açtı

Karacabey Belediyesi ve Renkly Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen 13. Gıda,...

Gıda-tarım ekosistemindeki kadınlara çağrı!

Gıda sistemine dokunan herhangi bir alanda çalışan, kariyerlerinde fark...