Mehmet Yalçın: Çamlık’ta bir öğle sonrası

Lüleburgaz’ın bir et lokantasında Château Petrus’leri, Haut-Brion’ları, Figeac’ları Kırklareli şaraplarıyla karşılaştırarak tatmak ve sürprizler yaşamak…

Her şey, şarap dünyamızın egzantrik üreticilerinden Mustafa Çamlıca ile bir sohbetimizde başladı. Çamlıca “Her yıl 30 bin avroluk bütçe ayırıp dünyanın en üst düzey şaraplarını satın alıyor, üretim ekibimle tadarak ‘Bakın, çıkmak ve yarışmak istediğimiz ligin şarapları bunlar’ diyorum. Ayrıca bu şarapların laboratuar analizlerini yaparak kendimizinkilerle karşılaştırıyorum. Çok öğretici oluyor” deyince, “Bir dahaki tadımınızda ben de olmak isterim” dedim. Telefonum birkaç ay sonra çaldı: “Bu yılki büyük şaraplar tadımı gelecek haftaya. Mutlaka bekliyoruz…”

Mustafa Çamlıca 7 bin avro verdiği Petrus’le…

Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesindeki üreticimizin çok sevdiği ve sık sık konuklarını ağırladığı Çamlık Restaurant’a girdiğimde, mekânın bizim için kapatıldığını farkettim. Mustafa Bey, ekibi ve ailesinin yanı sıra birkaç çok tutkulu şarapsever dostumuz da tadılacak şarapları heyecanla bekliyordu. Chamlija şaraplarının danışman önoloğu Antoine Bastide d’Izard da şişeleri inceliyordu.

Mustafa Bey herkese birer dosya vererek “Önce teknik verilere bir bakalım” dedi. Her bir şarabın yoğunluğunu, toplam kuru madde miktarını ve polifenollerini ölçmüş ve bir tabloya işlemişti. Buna göre Kırklareli bağlarından ürettiği şarapların değerleri Bordo’nun doruk şatolarının ürünleri ile çok yakındı.

Şişesi 7 bin avroluk Petrus açıldı

Ardından şaraplar kadehlere birer birer akmaya başladı… Tümü de 2020 rekoltesi şaraplar arasında neler yoktu ki? Bir şişesi tam 7 bin avroya satılan Château Petrus… Haut-Brion… La Mission Haut-Brion… Leoville las Cazes… Figeac… La Conseillante… Kimi Cabernet Sauvignon üzümünün ağırlıkta olduğu Bordo’nun sol yakasından, kimi de Merlot’nun ağırlıkta olduğu sağ yakasından gelen şarapları, Chamlija’nın benzer üzümlerden yapılan Django, Magnus, Turandot, Thracian, Nev’i Şahsına Münhasır ve Asticus Mons şaraplarıyla birlikte tattık.

Çamlık Tadımı’nda 2020 rekolteli şaraplar tadıldı

Kırklareli’deki üreticimizin Bordo’nun bu iddialı bağları kadar düşük verimde yetiştirdiği üzümlerden yaptığı şarapları onların karşısında ezilmedi, hatta çoğundan daha canlı, meyvemsi çıktı. İşin ilginci, 35 yıldır yüzlerce kez tattığım her biri efsaneleşmiş, kökleri asırlara dayanan bu şaraplar da geçmiş yılları kadar heyecan verici değildi. 2010’lara kadar bu büyük şarapları gençken tattığımızda muazzam güçlü, ağır yapılı ve kapalı bulurduk. Nitekim L’Amateur de Bordeaux dergisinin kurucusu, ünlü Bordo uzmanı Jean Paul Kaufmann da “Bordo kendini kolayca vermez” der, “Gençliğinde çoğu zaman asık suratlı, hatta nüfuz edilemez bir şaraptır. İlk yıllarda bir sertlik gösterir, bu sertlik giderek azalır, bir inceliğe ve zarafete dönüşür. Tanenleri erimeye rıza gösterdiğinde, Bordo gerçek kimliğini gösterir” diye eklerdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Şimşek şimdi de elma bahçesine daldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘tulumbada su bitince’...

Türk fındığı 130 ülkede alıcı buldu! İşte en çok ihracat yapılan ülkeler…

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği verilerine göre, 2024'te...

Yediğimiz içtiğimiz zehir, yaşamamız bir mucize

Ekonomide yaşanan zorluklar vatandaşı daha ucuz veya kaçak üretime...

Binlerce Alman çiftçi hükümet protestosu için toplandı! Erken seçim öncesi önemli mesaj…

23 Şubat'ta yapılacak erken seçim öncesinde bir araya gelen...