Gıda enflasyonunun bir türlü kontrol altına alınamaması, Türklerin gıdaya en pahalıya ulaşabilen halk olması sonucunu doğruyor, aldığınız yanıt bu: Marketler dolu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Yasin Aktay, danışmanlık görevinin yanı sıra Yeni Şafak gazetesinde yazılar da yazıyor.
Geçen günkü yazısında soğan fiyatları ile ilgili eleştirileri yanıtlıyordu.
Şöyle yazmış:
“Türkiye’de soğan kıtlığı yok, vicdan, izan ve ahlak kıtlığı var. Yoksa Allah bu ülkeye soğanı da sarımsağı da mercimeği de halkına yetecek kadar vermiş, ama gözü doymak bilmeyen tüccarlar ve siyasiler Allah’ın lütfuyla, keremiyle bolca verdiği rızık üzerinde tepiniyorlar.”
“Soğan yok” diyenleri nerede gördü bilmiyorum ama eleştirilen şey piyasada soğan olmaması değil, soğanın fiyatı.
Zaten bu tür eleştirilerin hemen hepsi aynı şekilde karşılanıyor.
Et fiyatlarının yüksekliğinden şikâyet ediyorsanız yanıtı hazır: Koyun eti bol bol var, onu alın!
Gıda enflasyonunun bir türlü kontrol altına alınamaması, Türklerin gıdaya en pahalıya ulaşabilen halk olması sonucunu doğruyor, aldığınız yanıt bu: Marketler dolu!
İyi de zaten marketlerin boş olduğunu iddia eden yok ki.
Marketlerde bir boşluktan söz edeceksek, tüketici sayısındaki düşüşten ya da sepete giren ürün miktarındaki azalmadan söz edebiliriz.
Yoksa maşallah raflar tıka basa dolu da o fiyatları ödeyebilecek insan sayısı az.
TÜİK’e göre kuru soğanda Türkiye’nin yeterlilik oranı yüzde 114,7. Dünyadaki ilk beş ülke arasındayız.
Bu tabloya rağmen kuru soğan fiyatlarındaki aşırı artışın nedeni “gözü doymak bilmeyen tüccarlar ve siyasetçiler” değil, doğrudan doğruya AKP’nin ekonomi politikası.
Soğan fiyatlarının önemli bir politik tartışmanın konusu olması yeni değil.
Beş yıl önce de soğan üretimi iklim şartları nedeniyle azalıp fiyatlar yükseldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan bunu soğanın stoklanmasına bağlamış, depolar filan basılmıştı, hatırlarsınız.
O vakit de yazmıştım, tarımsal üretim günlük tüketime göre yapılamaz. Mevsimseldir.
Mevsiminde hasat edilen ürün depoya kaldırılır ki yıl boyunca tüketilebilsin.
Bu yapılmaz ve ürünün tümü hasat döneminde piyasaya sürülürse fiyat yerlere düşer, ürün tarlada kalır ertesi sene de o ürünü ekecek çiftçi olmaz. Ürün olmayınca fiyatlar yine yükselir.