Makas gittikçe açılıyor! Tarladan geçen yılın yarı fiyatına çıkan şeftali, markette 6’ya katlanıyor

Mersin’de şeftali hasadı tarlada 2 lira 30 kuruştan sürerken, üreticiler geçen yıl 4 TL’den sattıkları ürünlerinin düşük fiyata gitmesine anlam vermediklerini belirterek, marketlere “Biz ucuz satıyorsak, vatandaş da ucuza yesin” diye çağrıda bulunuyor. Şeftalinin kilosu marketlerde ortalama 13-14 TL’ye satılıyor.

 

Türkiye’nin özellikle yaş sebze ve meyve üretiminde ilk sıralarda yer alan Mersin’de son haftalarda yoğun olarak şeftali hasadı yapılıyor. İlk ürünlerin çıktığında üreticisini sevindiren şeftali ise hasadın yoğun olarak yapıldığı bugünlerde üzüyor. Üreticinin bin bir emekle yetiştirdiği şeftaliyi tüccarlar 2 lira 30 kuruştan tarladan almaya başladı. Geçen yıl 4 TL’den giden şeftalinin bu yıl artan enflasyona rağmen 2 lira 30 kuruşa alınmasına üzülen üreticiler, en azından marketlerde de tüketiciye 10-15 TL yerine 5-6 TL’ye satılmasını istedi.

Erdemli ilçesi Sıraç Mahallesinde iki ayrı bahçesinde şeftali üreten Mehmet Altıntaş, “Sabah erkenden 5 gibi bahçeye giriyoruz, hasadımızı yapıyoruz. Şu anda bahçede bizden çıkışı 2.30 TL, yani 2 lira 30 kuruş. Marketlere gidiyorum 10, 15, 20, 25. Biz ucuz çıkardık 2 TL 30 kuruştan veriyoruz, tüketiciler marketlerden, manavlardan, pazardan 10 liradan başlıyor 25 liraya kadar pahalı alıyor” dedi.

Tüketicilerin neden pahalı yediğine anlam veremediğine değinen Altıntaş, “Şimdi bizden 2 liraya çıktığına göre 5-6 lira bilemedin 7 lira, 8 lira arasında yemesi gerekiyor. Çünkü 2-3 tane el değiştirdiği için o maliyet o kadar bulması lazım ama 20 lira 25 lira gerçekten de çok fahiş fiyat. Bu sene biraz bereketli meyvelerimiz, ama fiyat olmadığı için yine zarardayız. Çünkü girdilerimiz arttı. Geçen sene biz 4 TL’ye vermiştik bu şeftaliyi, bu sene 2 lira 30 kuruş. Madem ki biz 2 lira 30 kuruşa veriyoruz bu meyveyi, marketlere çağrım, manavlara çağrım neden tüketiciye 5 liraya, 6 liraya vermiyorsunuz. Çok kazanacağınıza biraz az kazanın. 5 lira kazanacağınıza 1 lira kazanın. Biz zaten zarardayız, ama vatandaş, tüketici ucuz yesin. Bizden ucuza çıktığına göre onlar da ucuz yesin” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...