Küresel tarım piyasalarında ‘bereketli yıl’ beklentisi

Dünyada en yaygın yetiştirilen tahıllar buğday, mısır ve soya fasulyesi üretiminin, olumlu hava koşullarının desteğiyle artması bu yıl küresel gıda enflasyonunda baskıların daha da hafiflemesine yardımcı olacak.

Tarımsal emtia grubu yıllardır zorlu bir dönemden geçiyor. Art arda gelen kuraklık, savaşlardan kaynaklanan dalgalanmalar, zirai hastalıklar tarımsal emtia fiyatlarını rekor seviyelere taşıdı.

Sonrasında artan fiyatların talebi baskılaması, Fed’in faiz oranlarını yükselterek doları güçlendirmesi, zayıflayan Rus rublesi gibi faktörler buğday, mısır ve soya fasulyesi gibi emtia fiyatlarını düşürdü. Dünya çapında enflasyonist baskılar yaşanmasına rağmen, önceki yıllarda görülen keskin gıda fiyatlarındaki artışlar geçtiğimiz sene azalmaya başladı. Bu trendin 2024’e taşınması bekleniyor.

2024’e bakıldığında Çin’in ekonomik yavaşlaması, gübreye erişimin yeniden toparlanmaya başlaması, ithalata bağımlı ülkeler için bir nimet olan ABD faiz oranlarında beklenen düşüş gibi unsurların küresel gıda fiyatları enflasyonunu dizginlemeye devam edeceği öngörülüyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yozgat’ta bin traktör konvoy yaptı, halk meydanı doldurdu

CHP, Yozgat'ta binlerce yurttaşın katıldığı miting düzenledi. Çiftçiler, miting...

İbrahim Yumaklı tek tek açıkladı: İşte zirai dondan en çok etkilenen ürünler!

Nisan ayında çiftçiler zirai don felaketi ile sarsıldı. Tarım...

TZOB Başkanı Bayraktar: Çiftçimize nakit bugünlerde lazım

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan zirai dona ilişkin "Bankaların...

Mart’ta son 35 yılın en düşük yağışı gerçekleşti

Mart ayı yağışları son 35 yılın en düşük seviyesine...