Kuraklığa karşı ‘daha az su tüketen bitki’ önerisi

Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, kuraklığın gıda üretimini tehdit ettiğini belirterek daha az su tüketen bitkilerinin üretiminin teşvikini istedi.

Çelik, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’ndeki yazılı açıklamasında, Covid-19 salgını, savaşlar ve iklim değişikliğinin etkisiyle 2019’dan bu yana 122 milyon kişinin daha açlığa itildiğinin hesaplandığını ifade etti.

Yaklaşık 735 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğuna işaret eden Çelik, açlıkla mücadelede üretimin artırılması kadar gıdaya erişimin de önemli olduğu bir dönemden geçildiğine dikkati çekti.

Çelik, gıda üretimini tehdit eden en büyük sorunlardan birinin kuraklık olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Ülkemizin de içerisinde bulunduğu Doğu Akdeniz havzasında bulunan bazı ülkeler, kuraklık riski ile karşı karşıyadır. Son yıllarda tarımsal üretimimizi olumsuz düzeyde etkileyen kuraklıklar, düşen yağış miktarının azalması özellikle yoğun bir şekilde yer altı su kullanımına neden olmuş, bazı göllerimizde sular çekilmiş, sulak alanlarımızın bir kısmında su seviyesi azalmış, bir kısmı ise kurumuştur. Bu tablo, gıda üretimi açısından oldukça sıkıntı verici bir durumdur.”

‘Daha az su tüketen yem bitkilerinin üretimi teşvik edilmeli’

Kuraklığa karşı tedbir alınması gerektiğini belirten Çelik, gıda güvencesinin sürdürülebilirliği için sulama suyunda tasarrufa gidilmesinin ve su kullanımının çok önemli olduğu tarımsal üretimde alternatif yöntemlerin geliştirilmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TMO, 2025 Yılı Hububat Alım Fiyatlarını Açıkladı

​Ülkemizde hububat hasadı Mayıs ayında lokal olarak başlamış olup, bugün itibariyle...

Kilosu 250 lira oldu! Yaz meyveleri cep yakacak

Yaz aylarının gelmesiyle meyvelerde tezgahlardaki yerini aldı. Çarşı ve...

Buğdayda verim düşük kalite yüksek

Bu yıl buğday rekoltesinde kuraklıktan dolayı yüzde 15 ile...

Meteoroloji uyardı! 7 ilde sel ve fırtına tehlikesi

İçişleri Bakanlığı, 7 ili sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda...