Küçük çiftçi tehlikede: AKP’nin tarımı planlamak iddiasıyla çıkarttığı yönetmelik sektörde tepki yarattı

AKP iktidarının tarımı destekleme gerekçesiyle yayımladığı yönetmeliğin küçük çiftçiyi toprağını terk etmeye zorlayacağı ileri sürüldü. Hukukçular, “Amaç, tarımı şirketlerin egemenliğine bırakmak ve maden şirketlerinin önünü açmak” dedi.

Türkiye’de sürekli kan kaybeden tarım sektöründe üretimin yeniden planlanması için AKP’nin çıkardığı yönetmelik konusunda tartışmalar sürüyor. Sektör uzmanları Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmeliği’nin çiftçiyi değil endüstriyel tarım ve hayvancılığı büyüteceğini savunuyor. Konuya ilişkin Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluş dava açtı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” 14 Eylül’de Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, tarımsal üretimin öngörülebilir ve yönetilebilir olmasını temin etmek için Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu yaşama geçirilecek.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası yönetmeliğin tümüyle iptal edilmesi talebiyle açtığı davada şu görüşleri savundu:

“Bakanlıkça belirtilen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce bakanlıktan izin alma zorunluluğu, bakanlık tarafından belirlenen ürünlerin sözleşmeli olarak üretiminin zorunlu hale getirilmesi, istenilen ürünü ekmeyene yönelik cezai yaptırımlar, ekilmeyen toprakların bakanlıkça kiraya verilmesi, çiftçiler için mevcut Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dışında yeni bir kayıt sistemi oluşturulması gibi düzenlemeler çok ciddi sorunlar içeriyor.”

Benzer bir şekilde içerisinde Çevre ve Tüketici Koruma Derneği, Antakya Çevre Koruma Derneği ile Muğla Çevre ve Ekoloji Politikaları Derneği’nin de bulunduğu dokuz çevre örgütü de Danıştay’a başvurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “65 ilimizde zirai don zararı var

Zirai dondan etkilenen Sakarya’nın Geyve ve Pamukova ilçelerinde bahçe...

Uzmanlar “Fiyatlar artacak” diyerek uyardı: Stok yapın

Türkiye'de 81 ilde 'zirai don' alarmı! Uzmanlar "Fiyatlar artacak"...

Don hasar raporları hazırlanırken üretici örgütlerinin dikkate alınmasını istediği hususlar

Şubat ayında Adana, Mersin ve Hatay illerinde, Nisan ayında...

Eray Özer, Abdurrahman Dilipak’la Greenpeace’i aynı noktaya getiren kanun

Gerçekten de böyle oldu: İklim Kanunu’na bir yanda Abdurrahman...