Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dünyada sadece enerji piyasasını değil gıda ve bitki koruma ürünleri fiyatlarını da etkiledi. Dünyanın en büyük bitki koruma üreticilerinden olan Rusya ve Belarus’un ambargoya dahil edilmesi, tarım ürünleri kadar bitki korumada da önemli bir sorun yarattı. Sadece Rusya’nın dünya bitki koruma ve gübre ticaretinin yüzde 15’inin pazar payına sahip olması yaşananların bir özeti aslında.
Hal böyleyken yatırımcıların da ilgisi bu alana yoğunlaştı. OYAK, bu şirketlerden biri. Hektaş ile gıda ve tarıma odaklanan OYAK Grubu; bitki besleme- koruma, tohum, hayvan sağlığı, akıllı tarım teknolojileri ve pet mama alanlarında faaliyetlerini güçlendirdi. OYAK, 2017’den itibaren yaptığı satın almalarla tarımın en kritik alanı olan tohum ve bitki koruma konusunda dikkat çeken alımlara imza attı.
Kapasite 6 yılda 12 kat artıyor
Tohum alanında Areo Tohumculuk’u, hayvan sağlığı alanında ise Arma İlaç’ı bünyesine katan OYAK’ın en dikkat çeken yatırımı ise Ferbis oldu. OYAK’a bağlı Hektaş’ın iştiraki Ferbis, Niğde’nin Bor ilçesinde 24 bin metrekarelik alanda üretim yapıyor.
Bu tesisi alarak bitki koruma üretimini 6 kat artıran Hektaş, kapasiteyi de 18 bin 500 tona yükseltmişti. Edindiğim bilgilere göre OYAK, Ferbis’te yeni bir yatırımı devreye sokacak. Önümüzdeki günlerde temeli atılacak yatırımla tesis, üretimini 39 bin tona yükseltecek. Bir anlamda Ferbis, 6 yılda kapasitesini 12 kat artırmış olacak.
Görüştüğüm OYAK yetkilileri, kurumun demir-çelik, otomotiv, çimento gibi stratejik yatırımlarında gıda ve enerjinin de önemli bir rol üsteleneceğini söylüyorlar. Gıdada Tamek ve Sagra Gıda’yı alarak adını duyuran OYAK, iç pazarın yanı sıra ihracata odaklı büyümeyi de bu markalara yansıtmayı planlıyor. Sagra Gıda’nın yeni pazarlar olarak belirledikleri coğrafya ise Ortadoğu ve Orta Asya ülkeleri. Tarım ve gıdada bilindiği üzere Hektaş’ın bir ilke imza attığını hatırlatmakta fayda var.
Türkiye’de ilk kez tarımda blockchain teknolojisini kullanarak ‘İzlenebilir Güvenli Gıda Platformu’nu oluşturan Hektaş, 607 dönümlük alana yayılan Bursa’daki Orhangazi Tarımsal İnovasyon Eğitim ve Deneyim Merkezi’nde; bir yandan Ar-Ge ve tohum ıslah çalışmaları gerçekleştiriyor bir yandan da 320 çeşit bitkinin yer aldığı tarımsal üretim alanında yaptığı sürdürülebilir ve yenilikçi uygulamaları hayata geçiriyor.