Kazdağları’nın gözbebeği JES’e kurban gidebilir

Çanakkale Ayvacık’ta, zeytinlikler ve tarım arazisi içinde yapılması planlanan jeotermal sondaj projesine ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Sondaj sonucunda kaynak bulunursa jeotermal enerji santrali inşa edilecek. Bölge halkı kimyasal maddelerin çevreyi kirleteceği endişesiyle dava açmaya hazırlanıyor.

Kuzey Ege’nin en özel bölgelerinden Ayvacık’ta “Bari buraya kıymayın” dedirten bir hazırlık var. Çanakkale’ye bağlı ilçede jeotermal kaynak amaçlı sondaj yapılması planlanıyor. Bakrom Madencilik San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan proje ile ilgili 29 Ağustos tarihinde ‘ÇED olumlu’ kararı verildi. Projede 1500 metre derinliğe inilerek sondaj yapılacak, kaynak bulunması halinde de jeotermal enerji santrali (JES) inşa edilecek.

Proje hem tarım arazisi içinde hem de Büyükhusun köyüne sadece 850 metre mesafede. Bölge halkı ve STK’lar çevresel etkilerin yanı sıra arkeolojik yapılara yakınlığı nedeniyle projeye dava açmaya hazırlanıyor.
Detaylara gelince… Proje tanıtım dosyasında öncelikle ruhsat sahasının iki adet ‘poligon’ denen alandan oluşması dikkat çekiyor. Sondajın da yapılmasının planlandığı “1. poligon” kıyı kenar çizgisinin kara tarafında. Denizi de kapsayan alanda kalan “2. poligon”da ise herhangi bir faaliyet yapılmayacağı belirtiliyor. Assos Dostları Platformu Sözcüsü Cem Tüzün ruhsatın neden denizi de içine alan 2. poligon alanını kapsadığı ve orada ne yapılacağına dair hiçbir bilgileri olmadığını söylüyor.

Proje alanı çevresinde yer alan tarım alanları

 

Avukat Seçil Ege, proje tanıtım dosyasında risklerin önleneceği belirtilmiş olsa da uygulamada böyle olmayacağı düşüncesinde. Manisa, Çanakkale ve Aydın’da da benzer davalara bakan Ege, sadece sondajın bile yalnızca insan değil tüm canlı varlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu söylüyor. “Jeotermal sondaj sırasında yalnızca su buharı oluşmuyor. Bunun yanında hidrojen sülfür, arsenik, metan ve cıva gibi zararlı maddeler de ortaya çıkıyor. Başka davalardaki bilirkişi raporlarında bu maddelerin doğrudan solunum sistemi organlarında görülen kanser vakalarıyla ilişkili olduğu belirtilmiş. Ayrıca ağır metallerin depresyon ve hatta intihara yol açtığı biliniyor. Erken veya ölü doğum ve düşük vakaları da yine bilirkişi raporlarında yer alan etkilerinden. Bu tür vakaların hayvanlarda da görüldüğü belirtiliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Organik arıcılık desteği açıklandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Organik Arıcılık Yapan...

Bugün hava nasıl olacak? Meteoroloji’den gök gürültülü sağanak uyarısı

Meteoroloji, 5 Ekim 2024 Cumartesi günü için son hava...

Vedat Milor ,Yaptığını iyi yapıyor, abur cuburla karnınızı doyurmuyor

Şüphesiz Sarıyer’deki Balıkçı Kahraman ülkedeki en pahalı lokantalardan biri....

98,6 milyon liralık tarımsal destekleme ödemesi hesaplara aktarıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilere verilen tarımsal destekleme ödemelerini...