Dünyada 75,5 milyon tondan fazla üretilen ve bitkisel yağlar içinde en büyük paya sahip olan palm yağı, kullanım alanlarının genişlemesiyle ithalatı da her geçen yıl artıyor. Özellikle palm bazlı oleokimyasalların kozmetik, kişisel bakım ve ev bakım ürünlerindeki kullanımının artması ile Türkiye’nin ithalatı da artış gösteriyor.
Geçen yıl yaklaşık 104 bin ton palm bazlı oleokimyasallarının ithalatı yapıldı.
Türkiye, Hindistan, Çin ve Hollanda’dan sonra 1 milyon tonla palm yağında en büyük dördüncü ithalatçı ülke konumunda yer alıyor. İthal edilen yağın bir kısmı çevre ülkelere ihraç edilirken, bir kısmı da sanayisinde kullanılıyor.
İthalatın neredeyse tamamı Malezya’dan yapılıyor. Sektör temsilcileri ve araştırmacıları buluştu.
Bu doğrultuda Türkiye’ye pazarında palm bazlı oleokimyasalların gelişimi ve uygulamalarına yönelik sektörtemsilcileri ve araştırmacıları bir araya geldiği seminer düzenlendi. Malezya Büyükelçiliği ile beraber Malezya’nın Ticaret Tanıtım Ofisi (Matrade) sunumlarını gerçekleştirdiği
program düzenlendi. Malezya’nın Türkiye Büyükelçisi Sazali Mustafa Kamal’ın katıldı.
Programda konuşan Büyükelçi Sazali, sürdürülebilir sanayi uygulamalarını ilerletmede
uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Sezali, ayrıca Malezya’nın, küresel standartlara uygun, yüksek kaliteli ve sürdürülebilir palm yağı türevleri üretme konusundaki isteğine de dikkat çekti.
Malezya Palm Yağı Konseyi Türkiye Ofisi (MPOC) tarafından düzenlenen seminerde, palm bazlı oleokimyasalların teknik faydaları, kozmetik, kişisel bakım ve ev bakım ürünlerindeki kullanımları ile çevresel zorluklara karşı çözüm olarak rolleri üzerine sunumlar yapıldı. Malezya ve Türkiye’den uzmanlar, oleokimyasalların yenilikçi kullanım alanlarını paylaşarak pazar erişimini ve iş büyümesini artırmaya yönelik stratejileri tartıştı. MSPO, Malezya’nın palm yağı üretiminde
sürdürülebilirlik için geliştirdiği ulusal bir sertifikasyon sistemi olduğu vurgulandı.