Gıda sanayiinde sık kullanılan yüksek fruktozlu mısır şurubu karaciğere ciddi yük bindiriyor. Araştırmalar bu ve diğer ilave şekerlerin aşırı tüketiminin ayrıca obezite, diyabet, kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına yol açtığını gösteriyor.
Yüksek fruktozlu mısır şurubu (YFMŞ) mısırdan elde ediliyor ve besin endüstrisinde tat, doku ve tazelik sağlamak için kullanılıyor. Şekerden daha ucuz olan YFMŞ’nin üretimi 1980’li yıllarda arttı. Halen kola, meyve suları, sodalar, şekerlemeler, fırınlanmış ürünler ve tahılların da aralarında bulunduğu çok çeşitli endüstriyel gıdada YFMŞ var.
Fruktoz sadece karaciğerde işleniyor ve aşırı tüketiminde yağa dönüşür.
Meyvelerde de fruktoz bulunuyor. Bu nedenle pek çok insan meyve yemesi halinde karaciğerinin yağlanacağını sanıyor. Yemekten kaçınıyor. Oysa iç hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanı Dr. Atilla Bektaş, doğal meyvenin karaciğeri yağlandırmadığını, aksine koruduğunu söyledi.
Meyve şekerinin sindirimi yavaş
Meyvelerin lif, vitamin ve antioksidan açısından zengin olduğunu belirten Bektaş, bu özellikleriyle karaciğeri serbest radikallere ve inflamasyona karşı koruduğunu söyledi.