Kakao yağı krizine yerli çözüm üretti

Küresel tedarik ve üretim sıkıntısı yüzünden rekor seviyelere yükselen kakao yağı fiyatları maliyet anlamında üreticileri zorluyor. Kokolin gibi bitkisel bazlı alternatifler kalite sorunu yaratınca Cargill, Türkiye’deki Turyağ fabrikasında kakao yağının dörtte bir fiyatına TurCao’yu üretti.

Dünya çapında 70 ülkede faaliyet gösteren Cargill, Türkiye’de nişasta bazlı şeker (NBŞ) üretimi ile bilinse de cironun ağırlığı son yıllarda bitkisel yağlara kaymış durumda. Geçen günlerde Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen iftar programında bir araya geldiğimiz şirket yöneticilerinin verdiği bilgilere göre Tur yağ’ın satın alınmasından sonra yağdan elde edilen gelirin cirodaki payı hızla artmış durumda.

TurCao’yu Balıkesir’de üretti

Şirket yöneticilerine Cargill’in dünya kakao ticaretindeki payını sorduğumuzda yüzde 25’ler civarında olduğunu ifade ettiler. Uzun vadeli çalışan bir piyasa olan kakao ve kakao yağındaki fiyat dalgalanmaları sonrası uygun fiyatlı hammadde temini için Türkiye’de çalışmalara başlayan şirket, yerli kakao yağı eşleniği olan TurCao’yu Balıkesir’deki Turyağ fabrikasın da üretmeye başlamış. Şu günlerde kakao yağının tonu 20 bin euro civarında iken geleneksel bir Afrika bitkisi olan Shea’dan üretilen TurCao’nun fiyatı 5-6 bin dolara geliyor. Tablet çikolata, draje, pralin ve gofret uygulamalarıyla yüzde 100 uyumlu olduğu belirtilen kakao yağı eşleniği TurCao, üreticilerin ithal ürün kullanımına yerli bir alternatif olacak niteliğe sahip.

NBŞ azaldı, yağ üretimi arttı

Cargill Türkiye endüstriyel yağ pazarında büyürken perakende tarafında güçlü oyuncular olduğundan bu alan için henüz bir aksiyon almayı düşünmüyor. Ev dışı tüketim pazarı için; pastacılık yağları, fırıncılık yağları, yemeklik yağlar üreten şirket, gıda bileşenleri tarafında da; kaplama yağları, dolgu yağları, süt endüstrisi yağları, kızartma yağları, çikolata ve şekerleme yağları üreterek cirosunda yağlardan elde ettiği gelirin payını yüzde 40 civarına çıkarmış durumda. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) ise Cargill Türkiye yöneticilerinin aktardığına göre yüzde 5’ler gibi düşük bir paya sahip.

Yönetici ihraç ediyor

Türkiye’de Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Balıkesir olmak üzere 4 tesiste üretim yapan Cargill’in yöneticileri NBŞ üretimi azalsa da nişasta üretiminin güçlü seyrettiğini Türkiye’nin bu alanda ihracatçı (Türkiye 2024 yılında 285 bin ton mısır nişastası ihraç edip 125 milyon dolar gelir elde etti.) olduğuna dikkat çektiler. Türkiye’de 700 çalışanı ile faaliyet gösteren Cargill, dünya çapında ise 160 bin kişiye istihdam sağlıyor. “Eskiden yetenek ithal ederken artık yetenek ihraç ediyoruz. Dünyanın dört bir yanında Cargill operasyonlarını yöneten Türk arkadaşlarımız var” diyen şirket yöneticileri, Türkiye’de şirket olarak 65 yıldır faaliyette olduklarını dile getirdiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Özgür Özel, yeni boykot sitesini duyurdu:

https://boykotyap.org Boykot listesinin yayımlandığı ikinci sitenin de mahkeme kararıyla engellenmesinin...

Tarımda iklim hasarı büyük! Ali Ekber Yıldırım

İklime bağlı ani hava değişikliklerinin tarımsal üretime olumsuz etkileri...

Mart ayının zam şampiyonu belli oldu: O ürünün fiyatı uçtu!

İstanbul Ticaret Odası verilerine göre mart ayında gıda fiyatlarında...

Siz de et yemeyi unutanlardan mısınız? Yalnız değilsiniz!

Beş yıl önce 1 kilo dana etini 32 lira...