İthalat kararı mısır fiyatlarını 500 lira düşürdü! Gazi Kutlu

1 milyon tona kadar mısır ithalatına izin verilmesi, mısır fiyatlarını aşağıya çektiğine dikkat çeken 10haber.net yazarı Gazi Kutlu, “Fatura yine çiftçiye kesildi” dedi.

Bu yıl mısır hasadının başlamasıyla fiyatlar yukarı yönlü seyrederken, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürülmesi ile bu yükseliş durdu ve hatta geriye gitti.

Bu yıl birçok tarım ürününde Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kamu iktisadi işletmelerinin açıkladığı düşük alım fiyatları çiftçileri hayal kırıklığına uğrattı. Açıklanmayan tek ürün mısırdı. Ancak çiftçiler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı alım fiyatlarının da düşeceğinden endişe ediyorlardı. Çünkü geçen yıl TMO, mısır alım fiyatını ton başına 6 bin lira olarak açıklamıştı. Bu yıl için de endişelerinde haksız değillerdi.

Bu yıl mısır hasadının başlamasıyla fiyatlar yukarı yönlü seyrederken, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e düşürülmesi ile bu yükseliş durdu ve hatta geriye gitti. Türkiye Ürün İhtisas Borsası’ndaki (TÜRİB) fiyatlara bakıldığında karardan bir gün önce ton başına 9 bin 500 lira olan fiyatlar karardan bir gün sonra 500 lira düşerek 9 bin liraya geriledi.

Peki, bu ithalat hamlesinin arkasında ne var?

Son bir yılda serbest piyasada fiyatların yüzde 40 yükselmesi mısır alım fiyatlarının yukarı doğru gidişinin hükümet tarafından durdurulması gerekiyordu. Bunun için çözüm her zaman ki gümrük vergisinin düşürülmesi idi. Çünkü üretilen mısırın %89’u yem sanayisinde kullanılıyordu. Özellikle yem sanayisinde mısırın %80’i kanatlı sektöründe, %20’si ise büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta kullanılıyor. Yem fiyatlarındaki artış ise doğrudan tavuk eti, yumurta ve kırmızı et fiyatlarını etkiliyor. Son bir ayda etlik piliç ve yumurta yemleri %6 artarken bir yılda etlik piliç yemi %36, yumurta yemi %45 oranında zamlandı. Benzer şekilde, büyükbaş yeminde süt yemi %32, besi yemi ise %39 artış gösterdi. Kırmızı et fiyatlarının zaten yüksek olduğu bu dönemde, tavuk eti ve yumurtanın da pahalı hale gelmesi, özellikle kışa girerken büyük bir sıkıntı yaratacaktı. Bu nedenle faturanın çiftçiye kesilmesi kaçınılmaz hale geldi.

Bu kararın ikinci alınma nedeni her yıl ortalama 2 milyon stok devri ile giren Türkiye’nin stoklarının azalması olabilir. Geçen yıl 25 Nisan’da gümrük vergisinin 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere %130’a çıkarılması mısır ithalatının 3 milyon tondan 1,9 milyon tona düşmesine neden oldu. Bu düşüş son 8 yılın en düşük ithalat miktarı idi.

Ancak bu yılın ilk 8 ayında 2,6 milyon ton mısır ithalatı yapılmıştı. Bu kararın alınmasının nedeninin stokları güçlendirmekten ziyade fiyatları dizginlemek için olduğunu söyleyebilirim. Eylül ayında yapılacak ithalat ve alınan düşük vergili bir milyon ton ithalat kararı ile yılsonuna doğru 3,7 milyon ton mısır ithal edilecek. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde 2019 yılında 3,6 milyon ton ile Cumhuriyet döneminin ithalat rekoru kırılmıştı. 2024 yılında bu rekor egale edilecek gibi görünüyor. 2000 yılından Ağustos 2024’e kadar 35 milyon ton mısır ithalatına 8,3 milyar dolar para ödedik.

https://10haber.net/yazarlar/gazi-kutlu/ciftcinin-korktugu-basina-geldi-misir-fiyatlarina-ithalat-darbesi-534019/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...

Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden...

Türkiye’nin patates ambarlarında hasat başladı: 56 bin dekar alandan 300 bin ton ürün bekleniyor

Türkiye’nin patates ambarlarından olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve...