Üretim planlamasını 2024’te başlatmayı hedeflediklerini belirten Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Üretim planlamasında hububat ve yağlı tohumlar grubu bizim ana unsurlarımız olacak. Toplum için tüketim açısından çok özel öneme sahip olan ürünleri de üretim planlamasının içine katmayı düşünüyoruz” dedi. Yumaklı, tarımsal desteklerin yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmaların da sonuna gelindiğini bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarım sektöründe 2023 yılında yaşanan gelişmeler ve 2024 yılı beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Üretim planlaması, sözleşmeli tarım, tarım sayımı
Bu yıl tarımın geleceğini planlama adına çok önemli adımlar attıklarına işaret eden Yumaklı, yapılan düzenlemelerin iklim değişikliği başta olmak üzere dünyada tarımı etkileyen konulara yönelik yapılması gerekenler olduğunu söyledi.
Bakan Yumaklı, bu yılın en önemli konularından birinin üretim planlaması olduğuna dikkati çekerek, “Suyu merkeze alan ve birçok etkenin üretim planlaması altında değerlendirildiği bir süreç geçirdik. Kanun değişikliğiyle ‘yeni normaller’ dediğimiz hususları da dikkate alarak, bundan sonraki dönemde üretim planlaması yapacağımız süreci başlattık. Üretim planlamasının ana başlıklarından olan sözleşmeli tarımla alakalı da düzenlememizi yaptık” diye konuştu.
Tarım sayımı için süreci başlattıklarını ve 2026 sonuna kadar çalışmaların tamamlanmasını planladıklarını dile getiren Yumaklı, bu yıl Ulusal Su Kurulu oluşturulduğunun da altını çizerek, suyla ilgili ulusal bazda bir yönetim biçimi ortaya koyacaklarını kaydetti.
“Tarımsal desteklerin yönlendirici olması gerekiyor”
Tarımsal desteklerin yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmaların da sonuna gelindiğini bildiren Bakan Yumaklı, “Bu yılsonu itibarıyla yaklaşık 64 milyar liralık desteği çiftçilerimize vermiş olacağız” ifadesini kullandı. Yumaklı, tarım sektöründe gelecek yıl atmayı planladıkları adımlara dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Bu yıl altyapısını oluşturmaya başladığımız üretim planlamasını 2024’te hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda çok yoğun eğitim süreci devam ediyor. Geniş bir üretim yelpazesine sahip ülkede bu süreci başlatmak zor. Üretim planlamasında hububat ve yağlı tohumlar grubu bizim ana unsurlarımız olacak. Toplum için tüketim açısından çok özel öneme sahip olan ürünleri de üretim planlamasının içine katmayı düşünüyoruz.”
2024’te 91 milyar TL tarımsal destek sağlanacak
Desteklerin üretim planlamasının ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayan Yumaklı, “Tarımsal desteklerin yönlendirici olması gerekiyor. Özellikle su ürünleri ve hayvansal üretimde desteklerle ilgili çalışmalar tamamlanmış durumda, bitkisel üretimde de sona gelindi. Yapılan düzenlemelerin uygulanmasıyla hem üreticiler hem de tüketiciler için faydalı bir süreç başlayacak. Gelecek yıl üreticilere yaklaşık 91 milyar liralık destek sağlanacak” dedi.
Tarımsal üretimde sürdürülebilirlik, verimlilik, kalite, kayıtlılık ve yatırımın olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı, hayvansal üretimde bu unsurları gözeten bir üretim yapısı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, “Hayvansal üretimde verimlilik ve kaliteye çok dikkat etmemiz gerekir. Önümüzdeki dönemde bizim politikamız da bu yönde şekillenmiş olacak. Yakında farklı bir uygulamayla küpeden kaynaklı hem kayıtlılıkla hem de hayvanların hareketleriyle ilgili sorunları da gidermiş olacağız.” ifadesini kullandı.
www.gidahatti.com/haber/18595146/iste-tarimda-uretim-planlamasinin-iki-ana-unsuru