İstanbul ihracatının yüzde 25’i 3 büyük ülkeye yapıldı

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ocak-eylül döneminde yıllık bazda yüzde 3,6 artışla yaklaşık 8 milyar 500 milyon dolar tutarında ihracata imza attı. Aynı dönemde 197 ülkeye ürün satan İstanbullu ihracatçıların ülke ihracatı içindeki payı yüzde 5,2 olarak gerçekleşti.

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılık ilk 9 ayında ihracatını artırmayı başardı. İİB’den yapılan açıklamaya göre, yılın 9 ayında 197 ülkeye ürün satan İİB’in ülke ihracatı içindeki payı yüzde 5,2 oldu. İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın 3 çeyreğinde en fazla ihracatı 556 milyon dolarla Irak’a yaptı. Bu ülkeye en çok kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri satıldı. İİB’in ihracatında Irak’ı ABD, Norveç, Almanya ve Birleşik Krallık izledi.

Avrupa Birliği ilk sırada

ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ile mobilya, kağıt ürünleri, Norveç’e gemi, yat ve hizmetleri, Almanya’ya fındık ve mamulleri ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri, Birleşik Krallık’a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri satımı öne çıktı.

Ülke grupları baz alındığında İİB’in en fazla ihracat yaptığı bölge, 1 milyar 717 milyon dolarla Avrupa Birliği bölgesi oldu. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, yılın 9 ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12,6 arttı. İstanbul İhracatçı Birliklerinin eylül ayı ihracatı ise 1 milyar doları aştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

3.3 Milyar Liralık Destekleme Ödemesi Bugün Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 305...

Bitkisel üretimde 2025 zor geçecek: TÜİK verileri kayıpları gösteriyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılına ilişkin ilk bitkisel...

Bu yaz meyveye uzaktan bakacağız

Zirai don nedeniyle meyve üretiminde milyonlarca ton kayıp yaşanacak....

Beyaz altın ekiminde sona gelindi

Beyaz altın olarak tanımlanan çeltik ekiminde sona doğru... Karabük'te...