İş dünyasının odağı: Yüksek teknoloji
Türkiye’nin gelecek yüzyılında ekonomik kalkınma için önerilerin paylaşıldığı “Türkiye Yüzyılında Türkiye Ekonomisi” başlıklı İzmir İktisat Kongresi’nin açılış oturumunda teknoloji ve katma değer vurgusu yapıldı.
Türkiye’de tarım ve hayvancılığın oransal olarak; sanayi ve hizmet sektörlerindeki büyük gelişmenin gölgesinde kaldığını söyleyen İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Bu bize özgü bir durum değil. Tüm gelişmiş ülkelerde benzer bir trend yaşanıyor. Bugün ülkemizde tarım ve hayvancılığın ülke milli gelirindeki payı yüzde 5’ler seviyesine inmiş durumda. 1980’li yıllardan başlayarak artan ithalat, bu sektördeki reform ihtiyacını gidermeyip, üretim kaslarını güçlendirememek, talihsiz IMF anlaşmalarıyla hızlanan aşınma bizi bugünlere getirdi. Ama günün sonunda; ülkemiz, bir dönem 62 milyar doları bulan tarımsal üretim gücüyle dünyanın 10 büyük tarım ekonomisinden biri ve işgücünün yüzde 17’si hala bu sektörde istihdam ediliyor. Daha da önemlisi, teknolojideki büyük dalgayı yakalayabilirsek bu sektörde gerçekten Türkiye yüzyılını yaşatabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
Genetik modifikasyon, sensörler, makineler ve bilgi teknolojilerindeki ilerlemelerin, geleceğin tarımını bugünden şekillendirdiğini ve oyunun kurallarını değiştirdiğini söyleyen Kestelli, “Drone ve uydu, yapay zekâ, tarımsal robotik, gelişmiş saha yönetimi için coğrafi bilgi sistemleri ve vektör teknolojileri tarım dünyasının geleceğine şekil veren teknolojiler arasında. Son derece hızlı bir değişim-dönüşüm dönemindeyiz. Bugün, 100 yıl öncesinden daha büyük bir meydan okumayla karşı karşıyayız. Bir yandan gençleri tarıma çekecek önlemleri almak ve eş zamanlı olarak teknoloji üreten bir sistem kurmak zorundayız. Eğer bu yüzyılda tarım ve hayvancılıkta gerçekten başarı yakaladık demek istiyorsak, bu sektörün milli gelirdeki payını yüzde 10’un üstünde tutabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.