İrfan Donat: Gıdada gelecek 10 yıl

2033’te dünya nüfusunun 700 milyondan fazla artarak 8.7 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Peki üretim ve tüketim trendleri bize ne söylüyor?

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) geçen hafta 20’ncisini yayımladığı “OECD-FAO Tarımsal Görünüm 2024-2033” raporu tarım ve gıdanın geleceğine ilişkin önemli ipuçları veriyor.

Referans niteliğindeki 335 sayfalık raporda dünya nüfusunun gelecek 10 yılda 700 milyondan fazla artarak 8.7 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu, yıllık ortalama yüzde 0.8’lik bir büyüme oranı. Son 10 yılda dünya nüfusunun yıllık yüzde 1 büyümesine kıyasla bir yavaşlamaya işaret ediyor.

Küresel nüfus artışındaki genel yavaşlama ise global gıda talebinde önceki 10 yıla kıyasla daha düşük bir büyümeyi getirecek gibi duruyor.

Son 20 yıla baktığımızda küresel tarım piyasalarını yoğunluklu olarak gelişmekte olan ekonomilerin yönlendirdiği görülüyor. Raporda, gelecek 10 yılda da benzer trendin süreceği öngörülüyor.

Ancak bir fark var. Gelişmekte olan ülkelerin yer aldığı ligde lider değişecek gibi duruyor. Çin’in ağırlıklı etkisinin giderek azalması bekleniyor. Çin önceki on yılda küresel tüketim artışının yüzde 28’ine katkıda bulunuyordu. Ancak önümüzdeki 10 yılda ek talepteki payının sadece azalan nüfus ve daha yavaş gelir artışına değil, aynı zamanda beslenme modellerinin istikrara kavuşmasına bağlı olarak yüzde 11’e düşmesi bekleniyor.

Buna karşın Hindistan, Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika ülkelerinin payının önemli ölçüde artacağı öngörülüyor. Büyüyen kentsel nüfusları ve artan refah düzeyleri nedeniyle Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinin 2033’e kadar küresel tüketim artışının yüzde 31’ini oluşturması öngörülüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Fikri Türkel: İklim değişikliği olmasaydı tarımsal verim nasıl olurdu?

Farklı konularda araştırmalar yayınlayan “Our World in Data”, geçen...

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...

Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden...