İrfan Donat: Doyuyoruz ama besleniyor muyuz?

Bugün birçok meyve, sebze ve tahıl ürünü, onlarca yıl öncekilere göre daha az besin değerine sahip. Peki, yıllar içinde gıdaların içerikleri neden fakirleşti? Ve çaresi ne?

Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm ancak gündemin yoğunluğundan dolayı ötelediğim bir konu vardı.

Geçen hafta Mark Hyman’ın “Ben her gün multivitamin, magnezyum D vitamini ve balık yağı alıyorum, ya siz?” başlıklı köşesini okuyunca bu hafta yazmaya karar verdim.

Hyman yazısının bir bölümünde şu ifadelere yer veriyor: “Sadece rejeneratif tarım yöntemleriyle yetiştirilmiş gıdaları tüketseniz bile gıdaların besin kalitesindeki düşüş ve toksik çevremiz yüzünden vücudun ihtiyaç duyduğu şeyleri sadece yiyeceklerden almak mümkün olmuyor.”

Yazının bir diğer bölümünde ise “…bugün uygulanan sağlıksız tarım yöntemleri yüzünden bildiğimiz meyve ve sebzeler de eskisi kadar fitokimyasal içermiyor” tespiti yer alıyor.

İşte ben de tam bu konuya değineceğim bugün.

Tükettiğimiz gıdaların besin değerleri geçmiş yıllara göre ne kadar kayba uğradı? Tarım ürünlerinin besin ögelerindeki değişimin temel sebepleri ne?

Bu konuyu araştırırken, 2004’te Teksas Üniversitesi’nde bir grup bilim insanının yaptığı çok önemli bir çalışma ile karşılaştım.

“Yeşil devrim” kırmızı alarm

1950-1999 yıllarını kapsayan araştırmaya göre, çoğunluğu sebze olan 43 gıdanın 13 besin ögesinde 20’nci yüzyılın ortalarıyla sonları arasında belirgin bir düşüş göze çarpıyor.

Örneğin yeşil fasulyedeki kalsiyum 65 mg’dan 37 mg’a düşerken, kuşkonmazda A vitamini seviyesi neredeyse yarı yarıya azalmış. Brokoli saplarında ise 50 yıl öncesine göre daha az demir içeriği saptanmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...