Bir çevre felaketinde devletin ilgili kurumlarının halkı bilgilendirmesi, bilinçlendirmesi önemli. Kulaktan dolma bilgiler ya da kulaktan kulağa yayılan söylentiler çaresizliği daha da besliyor. Anladığım böylesi gezici ekipler henüz devrede değil İliç için…
Milyonlarca ton siyanürlü ve ağır metal içeren toprağın kayması sonucu Erzincan-İliç’e bağlı çevre köyler ne durumda?
Çevre felaketinin dördüncü gününde köylüler ne yapıyor, içme sularını nerelerden karşılıyorlar, olayla ilgili ne düşünüyorlar?
iç’e özellikle de maden bölgesine yakın köylerin muhtarlarıyla telefonda konuştum. Yakın köyler şöyle: Çöpler, Sabırlı, Bağıştaş ve Yakuplu… Bağıştaş köyü maden bölgesinin aşağısında kalan bir köy… Bu nedenle sulara zehirli madenlerin karışması olası…
Analgold maden sahasının bulunduğu Bağıştaş Köyü Muhtarı Soner Özgenç, ki kendisi de o madende işçi, facianın 4. gününde Sağlık Bakanlığı’ndan ekiplerin köye gelip sudan numune alacaklarını duyduklarını söyledi.
“Bizim köyden 16 kişi madende çalışıyor. Köyün suyunu (depodan gelen su) kullanmamalarını söyledim köylülere. Tavuklarda deniyoruz suyu. Şu ana kadar anormal bir durum yok.
Olay günü madendeydim. Depoda çalışıyorum ben. Bir ses geldi. Gürültülüydü. Oraya giden arkadaşlarımız fotoğraf çekmek için gitmişti. Titremeler, çatlaklar var deniyordu yığın için. Toprak 500 metre aşağıya gelmiş.