İklim krizi tarımsal faaliyetlerin yanı sıra çiftçileri de etkileyecek. Dünya çapında 900 milyon çiftçinin ‘sıcaklık stresi’yle karşı karşıya kalması bekleniyor.
İklim değişikliğinin etkisiyle rekor kıran sıcaklıklar toplumun tüm kesimlerini etkilerken, tarım sektöründe çalışan 870 milyon insan daha fazla “sıcaklık stresi” riskiyle karşı karşıya.
Küresel ortalama sıcaklık, geçen hafta üst üste 3 kez rekor kırdı. Dünya Meteoroloji Örgütü, öncü verilere göre, geçen haftanın kayıtlardaki en sıcak hafta olduğunu ve El Nino’nun da etkisiyle sıcaklık rekorlarının devam edebileceğini açıkladı.
İş gücü kaybını artıracak
Uluslararası Çalışma Örgütü’nden (ILO) alınan verilere göre, sıcaklık stresi nedeniyle dünyada iş verimliliği kaybının 1995’teki yüzde 1,4 seviyesinden 2030’da yüzde 2,2’ye çıkacağı öngörülüyor.
Bu oran, aşırı sıcaklık kaynaklı iş gücü kaybının 35 yılda yüzde 57 artacağı anlamına geliyor.
ILO Araştırma Bölümü Başkanı Catherine Saget, aşırı sıcaklığın çalışanların verimliliğini azalttığını ve insanları daha yavaş çalışmak durumunda bıraktığını söyledi.
Tarım ve inşaat başta olmak üzere atık yönetimi, turizm ve spor sektörleri gibi açık alanlarda çalışanların aşırı sıcaklıktan etkilendiğini ifade eden Saget, “Tarım ve inşaat sektörü çalışanları aşırı sıcaklardan özellikle etkileniyor. 2021 itibarıyla dünyadaki toplam istihdam 3,2 milyar. Tarım sektörü bu istihdamın 870 milyonunu oluşturuyor.” dedi.