İklim değişikliği ile mücadelenin yol haritası çizilecek!

FAO ile İklim Değişikliği Başkanlığı iş birliğinde yürütülecek olan “Dokuzuncu Ulusal Bildirim (9NC) ile Birinci ve İkinci İki Yıllık Şeffaflık Raporunun Hazırlanması” projesi başlatıldı. Proje ile Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesinde bir yol haritası belirlenecek.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı iş birliğinde Küresel Çevre Fonu (GEF) finansmanı ile yürütülecek olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Gelişmiş Şeffaflık Çerçevesine (ETF) Uyumu için Ulusal Katkı Beyanı (NDC – Nationally Determined Contribution) Kapsamındaki İklim Değişikliği Eylemlerini Ölçme, Raporlama ve Doğrulama (MRV) Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi’nin hazırlık süreci, açılış toplantısı ile başladı.

İklim değişikliği ile mücadelenin yol haritası çizilecek!

İklim değişikliği tarım ve gıda alanlarına zarar veriyor

Açılışta konuşan FAO- GEF Portfolyo Koordinatörü Erdoğan Özevren, iklim değişikliği nedeniyle kaynaklanan olumsuz hava koşullarının, hava kirliliğinin birçok can ve mal kaybına neden olduğuna aynı zamanda tarım ve gıda gibi hayatımızın önemli alanına zarar verdiğine işaret etti. Özevren, iklimle ilgili projelerin büyük önem taşıdığını ve bu projenin küresel alanda fayda getirmesini temenni ettiğini vurguladı.

 

İklim Değişikliği Başkanlığı, Başkan Yardımcısı Tuğba Dinçbaş ise açılış konuşmasında, Türkiye’nin Paris Anlaşması’na taraf olması, net sıfır hedefinin verilmesi sonrasında İlkim Değişikliği Başkanlığı’nın kurulmasıyla çok yoğun bir döneme girildiğini söyledi. Düzenlenen İklim Şurası’nda 2053 yol haritasının çizilmesinin ardından NDC güncelleme çalışmaları tamamlanarak BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekreteryasına sunulduğunu belirten Dinçbaş, iklim değişikliği ile ilgili ülke hedeflerinin önümüzdeki günlerde yayımlanacak olan İklim Değişikliği Azaltım ve Uyum Stratejisi ve Eylem Planları ile izleneceğini bildirdi. Dinçbaş, GEF’ten 9. Ulusal Bildirim (9NC) ve Birinci ve İkinci İki Yıllık Şeffaflık Raporları (BTR1-BTR2) sürecinde alınan desteğin de altını çizerek, bu proje ile sağlanacak kapasite artışının Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesinin şeffaf bir şekilde raporlanmasında oldukça kritik bir çalışma olduğunu da sözlerine ekledi.

“Türkiye, iklim değişikliğinin sonuçlarını yaşıyor”

Tarım ve Orman Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngören de, proje konusunun iklim değişikliğini içermesinin küresel olarak büyük önem taşıdığına ve iklim değişikliği için belirlenen hedeflerin deprem gibi yaşanan birçok felakete rağmen geride kalmadığını ve ilgili çalışmaların devam ettiğine vurgu yaptı. Güngören, “Bu proje iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçlarının saptanması, ölçümlenmesi ve oluşan çıktıların ulusal ve uluslararası arenada paylaşılacak olması nedeniyle çok büyük önem taşıyor” dedi.

Sunumuna projenin hayata geçmesi ve Paris Anlaşması’na uyum girişimini sağladığı için Türkiye’ye teşekkür ederek başlayan FAO Doğal Kaynaklar Uzmanı ve Proje Teknik Lideri Evetta Zenina ise şunları söyledi:

“İklim değişikliği ve buna uyum sorunu, küresel bir sorun ve ne yazık ki Türkiye iklim değişikliğinin sonuçlarını yaşıyor. Bu proje, Paris Anlaşması kapsamında rapor üretme kapasitesinin nasıl geliştirilebileceğinin bir örneği olarak değerlendirilebilir ve sadece tarıma değil tüm ekonomik sektörlere odaklanmakta. Paris Anlaşması’nın 13. Maddesi, bir ülkenin ilerlemesini takip etmek için Genişletilmiş Şeffaflık Çerçevesinin oluşturulmasına ilişkin hükümler de içermekte. Şeffaflık için Kapasite Geliştirme Girişimi, UNFCCC kapsamında raporlamaya yönelik kurumsal ve teknik kapasiteyi geliştirmek amacıyla GEF tarafından kuruldu.”

Zenina, sunumunda, ulusal kurumun güçlendirilmesine, uygun araçların, eğitimin, yardımın ve desteğin geliştirilmesine odaklanarak, Paris Anlaşması’nın ETF gereksiniminin temel gerekliliğinden bahsetti. Ayrıca UNFCCC Altında Şeffaflık için Kapasite Geliştirme Girişimi (CBIT) programının ana hedeflerini vurgulayan Zenina, CBIT için Kapasite Geliştirme Girişimi bileşenlerinin yanı sıra CBIT’in ilgili bileşenlerini desteklenmesinde FAO’nun bu konudaki teknik uzmanlığını da işaret etti.

Projenin başarılı bir şekilde uygulanması, iklim eylemlerinin ulusal düzeyde önemli yönlerini dahil etme ve gelecekte bunlar hakkında rapor sunma fırsatı sağlayacağını belirten Zenina, proje çerçevesinde oluşturulan ulusal iklim eylemleri envanter platformu sayesinde Türk Hükümeti’nin, iklim eylemleri konusunda hangi sektör/alanda daha fazla çalışmasının gerekli olduğunu tespit edebileceğini kaydetti.

Toplantı FAO REU-GEF Destek Uzmanı Kaan Başaran’ın, GEF-CBIT Programı Süreçleri ve FAO Uzmanı Pavlina Zdraveva ve Rıfat Sayman’ın projeye genel bakış sunumları ile son buldu.

www.gidahatti.com/haber/19262939/iklim-degisikligi-ile-mucadelenin-yol-haritasi-cizilecek?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...

MGM: Havalar soğuyor, kar geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), sıcaklıkların ülke genelinde 10-15 derece...

Ömer Fethi Gürer: Et ithalatıyla piyasanın dengesi bozuluyor, üretici emeğinin karşılığını alamıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçi Hasan Erdal'ın...