İklim değişikliği son haftalarda Avrupa’daki ölümleri üç kat artırdı. Ölümlerin yarısından fazlası iklim krizine bağlandı.
Bilim insanlarının tahminine göre 23 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde Avrupa genelindeki 12 büyük kentte aşırı sıcaklar nedeniyle 2 bin 300 kişi öldü. Bu sayının 1500’ü, gezegeni ısıtan ve ekstrem havaları daha da sıcak hale getiren iklim kriziyle ilişkilendirildi.
Avrupa’da aşırı sıcaklar en çok İtalya’nın Milano kentini vurdu. Sıcaklığa bağlı 499 ölümden 317’si iklim krizine bağlandı. Fransa’nın başkenti Paris ve İspanya’nın Barcelona kenti de ciddi etkilendi.
İngiltere’nin başkenti Londra’daysa 273 kişi aşırı sıcaklar nedeniyle öldü. Araştırmacılar, bu sayının 171’ini ‘iklime insan müdahalesi’ne bağladı.
The Guardian’a konuşan epidemiyolog Malcolm Mistry, “Bu çalışma, sıcak hava dalgalarının insanları sinsice öldürdüğünü yeniden gösteriyor” dedi. “İspanya, Fransa ve İtalya’da birçok ölüm bildirildi. Ama giderek artan sıcaklıklar sonucunda binlerce kişinin daha hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.”
Öyle ki Britanya genelinde 1884’te ölçümlerin başlamasından bu yana en sıcak ikinci haziran yaşandı. Dahası, Portekiz’de haziran için günlük sıcaklık rekoru 46,6 derece olarak kaydedildi.
İspanya’nın meteoroloji sevisi Aemet’se temmuzun ilk gecesinde İber Yarımadası’ndaki birkaç bölgede sıcaklığın 43 dereceyi aştığını açıkladı.

Gizli tehlike
Bilim insanları, iklim felaketinin bazı şehirlerde sıcaklıkları dört dereceye kadar artırarak fazladan 1500 kişinin ölümüne yol açtığını tespit etti.
Üstelik fosil yakıt kirliliği nedeniyle bu defa yakın zamandaki diğer hava felaketlerine kıyasla daha çok insan öldü. Örneğin geçen yıl İspanya’daki selde 224 kişi ölmüştü. 2021’de kuzeybatı Avrupa’daki seldeyse 243 kişi ölmüştü.