İklim alarm veriyor: Batı Antalya, Muğla ve Afyon çok aşırı kurak

Ceren Deniz

İklim değişikliği kaynaklı kuraklığın gölgesinde üretim sezonunu açan çiftçi, sera ve bahçelerini yeni koşullara hazırlamaya çalışıyor. ‘Çiftçi ekmezse hayat durur’ diyen sektör, destek istiyor.

Tarım sektörü iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele ederken, tarım arazilerinde yoğun bir üretim sezonu hazırlığı yapılıyor. Toprağa yeni dönemin tohumlarını atan, seralarını yenileyen, yaylalardaki üretim alanlarında yaz koşullarından kış önlemlerine geçiş yapan üretici, iklim krizinin zorlu şartlarına meydan okuyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı 2024 yılının nisan ayından eylül ayına kadar olan tarım sezonunu kapsayan kuraklık haritasında, verimli tarım arazilerinin bulunduğu Antalya’nın batı yakası, Muğla, Denizli ve Afyon ‘çok şiddetli kurak’, Isparta, Burdur ve Antalya’nın merkezi ise ‘orta ve hafif kurak’ olarak işaretlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Batı Akdeniz’de su verimliliği ve taşkın yönetimini gündemine aldı.

Akdeniz’in tarımal üretim havzalarında yağışların da önceki sonbahar-kış sezonlarına göre yüzde 40 civarında azaldığını belirten Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, bu durumun tarımsal üretim alanlarına kuraklık olarak yansıdığını söyledi.

REKOLTE KAYBI ÜRETİCİYİ ZORLUYOR

Kuraklığın 2024 tarımsal üretimine birçok üründe darbe vurduğunu söyleyen Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, bölgede iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl biraz daha fazla hissedildiğini vurguladı.

Hasat dönemlerinde rekolte düştükçe yaşanabilecek kötü senaryonun çiftçinin “Geçinemiyorum” deyip ekim yapmayı bırakması olduğunu söyleyen Alp, “Şimdi tarım alanlarında ekimin tam zamanı. Bir yandan seralar hazırlanıyor bir yandan da yaz koşullarına geçiliyor. Çiftçiye fide ekimi, sulama, ilaçlama gibi rutinleri yerine getirebilmesi için destek çok önemli. Çiftçi ekmezse hayat durur” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tanesi 8-9 TL’ye çıkan yumurta hem esnafı hem de tüketiciyi zorlamaya başladı.

Yumurta fiyatlarına iki hafta içinde peş peşe zam geldi....

Tarım sektörü, istihdam kapısı olmaktan çıktı

Tarımın istihdam payında 2005’ten 2024’ün ikinci çeyreğine 10,5 puanlık...

2005’ten bugüne organik ve iyi tarım desteği 11 milyar liraya ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın organik tarım destekleri 2005'ten, iyi...

TZOB Başkanı Bayraktar’dan kuraklık uyarısı: Hububat ekimleri yapılamıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...