Kontak kapatıp yolları kestiler! Römorklarında hayvan gübresi, saman, sepetlerinde yumurta vardı.
Başkentlerde trafiği durdurdular, hayvan gübrelerini hükümet binalarının önüne döktüler. Hükümet binalarına yağmur gibi yumurta yağdırdılar! Saman balyalarından yollarda barikatlar kurdular. Traktör orduları yılmadı…
Polonya, Belçika, Fransa, Almanya, Yunanistan, Litvanya, Romanya ve İspanya’da çiftçiler durmadı. Gasp edilen emeğinin karşılığını alana kadar da durmayacaktı.
Dünyaya yayılıyordu. Yeni Zelanda’dan, Hindistan’a ulaşmıştı! Hindistan Başbakanı Modi, Yeni Delhi’ye yürüyen halkı durdurmak için interneti bile kesti!
Dünyada pandemi sonrası, yeni bir emperyalist program başlatmışlardı. Ekonomiden sağlığa, güvenlikten eğitime, her şeyi sıfırlıyorlardı!
Alman Hükümeti 2024’te, bu büyük sıfırlama kaynaklı bütçe açığını kapatmak için tüm sübvansiyonları azaltacağını açıkladı. Tarımsal sübvansiyonların kesileceğini, ithalatta vergi indirimin geleceğini duyurdu. İşte o andan sonra tüm AB genelinde, çiftçiler ve traktör orduları yola düştü!
Çiftçiler ucuz ithalatın karşısında rekabet edemeyeceklerini, enerji, gübre ve zirai ilaç vb. maliyetlerinin artacağını görmüşlerdi. Düşen satış fiyatları, ağır yasal düzenlemeler ve büyük perakende şirketleri zaten nefes aldırmıyordu. Borç içindeydiler. Endüstriyel gıda, yapay et ve hayvan itlafı da cabasıydı!
Avrupalı çiftçiler hükümetlerini geri adım atmaya zorlamıştı. Traktör orduları saldırıyı püskürtmüş, az da olsa kazanımlar elde etmişti.